8 Eylül 2021 Çarşamba

Konut fiyatları ikiye katlandı: AKP’nin inşaat balonu patlıyor mu?

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri büyük önem verdiği inşaat sektöründe ciddi bir karmaşa yaşanıyor. Müteahhitler inşaat malzemelerinin yüksekliğinden dert yanıp iş bırakıyor. Vatandaşlar ise ev fiyatlarının ikiye katlanmasından şikayetçi. AKP’nin inşaat balonu patlıyor mu?

BOLD ANALİZ – Türkiye genelinde konut satış fiyatları ve kira bedelleri zirveye ulaştı. Kovid-19 öncesine göre yaklaşık iki katına çıkan ev fiyatları el yakıyor. Pandemi öncesinde 400 bin TL civarındaki evlerin fiyatı, bugünlerde 750 bin TL’ye kadar çıkmış durumda.

KREDİLİ KONUT SATIŞLARI ÇAKILDI

Fahiş fiyatlar yüzünden satışlar çakıldı. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre Temmuz ayında konut satışları 2020 yılının aynı ayına göre yüzde 53 düştü. Kredili konut satışları ise aynı dönemde yüzde 84,3 geriledi. Ocak-Temmuz döneminde ise konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 azaldı. Ev fiyatlarının yükselmeye devam etmesi halinde, satışlardaki azalmanın da artacağı belirtiliyor.

EN UCUZ KİRA 1.500 TL, 100 BİN AİLE EV BULAMIYOR

Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com’un verilerine göre, 2020-2021 döneminde Türkiye genelinde konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 29,7 olarak gerçekleşti. Yalnızca satılık değil, kiralık daire fiyatları da dudak uçuklatıyor. Kira fiyatı artışı yüzde 16,7’ye ulaştı. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası verilerine göre yüksek fiyatlar sebebiyle 100 bin ailenin kiralık ev bulma sorunu yaşadığı belirtiliyor. En ucuz kira 1.500 liradan başladığı için vatandaşlar ev bulamıyor.

MÜTEAHHİTLER ESKİSİ GİBİ EV YAPMIYOR

İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Aydın, Antalya gibi illerin yanı sıra küçük şehirlerde de fiyatlar tavan yaptı. Dolardaki artışa bağlı olarak inşaat malzemeleri fiyatlarındaki fahiş artışlar sebebiyle müteahhitler ev yapmayı bıraktı. Eskisi gibi çok sık yeni projeler yapılmadığı için mevcut konutlar çok yüksek fiyatlara satışa konuluyor.

FİYATLAR DAHA DA YÜKSELECEK

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın döviz kurundaki yükselişin Türkiye’yi etkilemeyeceği ısrarı inşaatta çökmüş vaziyette. Geçen yıl Mayıs ve Haziran ayları arasında ortalama 150 TL olan çimento fiyatının bugünlerde 450 TL’ye kadar çıktığını belirten müteahhitler bunun ev fiyatlarına ekleneceğini kaydediyor. Müteahhitler, yeni yapılacak inşaatlarda döviz kaynaklı maliyet artışının fiyatlara yansıtılacağını da açıkladı.

Konut fiyatları ikiye katlandı: AKP’nin inşaat balonu patlıyor mu? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder