8 Eylül 2021 Çarşamba

Erdoğan’ın ucuz kredi operasyonu başladı: Merkez Bankası Başkanı konuştu dolar fırladı

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun piyasalara verdiği sözden vazgeçmesi doları fırlattı. Daha önce enflasyonun üzerinden faiz oranı belirleyeceklerini belirten Kavcıoğlu, artık çekirdek enflasyonu dikkate alacaklarını söyledi. Böylece faiz indiriminin sinyalini veren Kavcıoğlu’nun açıklamasından sonra Dolar/TL, 8,35 seviyesinde 8,46’nın üzerini gördü.

BOLD ANALİZ – Faizi indirmesi için 20 Mart 2021’de o koltuğa getirilen Kavcıoğlu 5 toplantıda da yüzde 19’luk faize dokunmadı. Bugün itibariyle ise AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “faizler inecek” talimatını yerine getirmek için kolları sıvadı.

Kavcıoğlu’nun Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın davetlisi olarak bugün katıldığı toplantıda “Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır. Özellikle salgının getirdiği olağanüstü şartlar, enflasyonun kısa vadeli oynaklıklardan arındırılmış ana eğilimini ölçmeye yarayan çekirdek enflasyon göstergelerinin önemini artırmakta.” ifadelerini kullandı.

ÇEKİRDEK ENFLASYONA ÇARK ETTİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yüzde 19,25 olarak açıkladığı enflasyonun üzerinde faiz için en az 50 baz puan faiz arttırması gerekiyor. Ancak Kavcıoğlu indirim için manşet enflasyona (TÜFE) değil, çekirdek enflasyona (tütün ve alkollü içecekler hariç TÜFE) bakarak politika faizini belirleyeceklerini bugün ilan etti.

FAİZ İNDİRİMİ İÇİN DÜĞMEYE BASILACAK

Kavcıoğlu’nun sinyalini verdiği bu açıklamasından sonra gözler çekirdek enflasyona çevrildi. Çekirdek enflasyon ağustos yüzde 16,6’ya gerilemişti. Saray’ın faiz indirimi beklentisine cevap verebilmek için tutunacak dal arayan Kavcıoğlu bu orana sımsıkı sarıldı. 23 Eylül’de ya politika faizini yüzde 19’da sabit tutacak ya da yüzde 18’e doğru inmesi için düğmeye basacak.

SEÇİMDEN ÖNCE UCUZ KREDİ VERMEK ZORUNDA

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimden önce konut, beyaz eşya ve araba satışlarının artmasını hedefliyor. Yoksulluktan kırılan vatandaşın ev ve eşya almaya parası olmadığı için kredi muslukları sonuna kadar açılacak. Önce Merkez Bankası faiz indirecek. Ardından bankalar 1 trilyon liraya yakın borcu olan tüketiciye indirimli krediler sunacak.

BEDELİ AĞIR OLACAK

Erdoğan’ın talimatıyla Kavcıoğlu’nun yürüttüğü faiz indirme operasyonunun maliyeti ise ağır olacak. Sadece bugün doların ortalama 10 kuruş artması kamunun döviz borcunun TL karşılığını 10 milyar TL artırdı. Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarını eriten AKP Hükumeti, son operasyonla eksilere düşen rezervleri daha da aşağıya indirecek.

Erdoğan’ın ucuz kredi operasyonu başladı: Merkez Bankası Başkanı konuştu dolar fırladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder