10 Eylül 2021 Cuma

Bankalar kokuyu aldı, dolar yeni rekor kırdı

Ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, Merkez Bankası’nın 23 Eylül’de politika faizini 75/125 baz puan indirebileceğine vurgu yaparak, Merkez Bankası’nın faiz indirimi ihtimalinin artması sonrasında bankalardaki toplam döviz mevduat hesaplarının 1,9 milyar dolar artarak 238,2 milyar dolara çıktığına dikkat çekti. 

BOLD – Ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, kişisel Youtube kanalında Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indiriminden önce döviz kurlarında kontrollü patlatma denemesinde ne ölçüde başarılı olacağının cevabını aradı. Dolar için geri çekilmede güvenli bölgesinin neresi olduğunu da yorumlayan Bozkurt, faiz indirimine karar verileceği 23 Eylül’e kadar neler olabileceğinin analizini yaptı.

KOLAY BİR ÇÖZÜM YOK

Bozkurt, videosunda şu açıklamalarda bulundu: “Olup bitenlerin özeti: 23 Eylül’de Merkez Bankası politika faizini 75/125 baz puan bile indirebilir. Fed’in 22 Eylül kararı sarsıcı olursa Para Politikası Kurulu ancak o vakit pas geçmeyi düşünebilir. “Faiz indir” baskısı sır değil. Yıl bitiyor ve indirim için 4 toplantı kaldı. Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu piyasaları makas değişikliğinden haberdar ederek, kur şokunu zamana yaymaya çalışacak. “Çekirdek operasyonu” kurları yükseltecek yükseltmesine de TCMB kontrollü bir patlatma peşinde. Kâğıt üstünde göründüğü kadar kolay bir çözüm yok.”

BANKALARDAKİ DÖVİZ MEVDUATLARI ARTTI

Bankalardaki döviz mevduatlarında yaşanan artışa da dikkat çeken Bozkurt, “Yerli şahıs ve şirketlerin toplam döviz mevduat hesapları 1,9 milyar dolar artarak 238,2 milyar dolara çıktı. Hane halkının payı: 1,4 milyar dolar. Hane halkının döviz mevduatı: 147,7 milyar dolar. Tüzel kişilerin döviz mevduatı: 90 milyar dolar” dedi. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politika faizini yüzde 0,25’te sabit tuttuğunu hatırlatan Bozkurt, “1,8 trilyon euro tutarındaki tahvil alımı ılımlı ve yavaş bir patikada azaltılacak. Altın ve gümüş için yukarı yönlü hareketleri destekleyecek bir karar. Sırada Amerikan Merkez Bankası (Fed) var” dedi.

 

 

AKP’liler de Erdoğan sonrasına hazırlanıyor: AKP’den kaç Erdoğan Bayraktar çıkacak?

Bankalar kokuyu aldı, dolar yeni rekor kırdı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder