9 Eylül 2021 Perşembe

Vergi sıfırlama çare olmadı: Tarım ürünleri ithalatından yine vergi alınmayacak

Geçen yıl uygulamaya konulan ve 30 Nisan 2021 tarihine uzatılan buğday, arpa ve mısırda gümrük vergisi sıfırlama çare olmadı. AKP Hükumeti aldığı yeni kararla buğday, arpa, mısır başta olmak üzere birçok tarım ürününde gümrük vergisini yine sıfırladı.

BOLD – AKP Hükumeti, birçok tarım ürününde gümrük vergisin sıfırladı. Karar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girerken, ziraatçiler çiftçiyi desteklemek yerine verginin sıfırlanmasına tepki gösterdi.

1 OCAK TARİHİNE KADAR VERGİ ALINMAYACAK

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre bazı hububat ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisi oranları yılbaşına kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak. Karara gerekçe olarak ise dünya genelinde görülen Kovid-19 salgını nedeniyle hububat ve bakliyat fiyatlarında yaşanan artışın önüne geçilebilmesi, iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulabilmesi gösterildi. Karar göre buğday, arpa, mısır, çavdar, yulaf ile kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve nohut için uygulanan gümrük vergisi oranları 1 Ocak 2022’ye kadar yüzde sıfır olarak belirlendi.

ALINAN KARAR ZAM OLARAK GERİ DÖNECEK

Hükumetin aldığı gümrük vergisi sıfırlama kararına ziraatçiler tepki gösterdi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez, sıfır gümrük vergisinin çözüm olmadığını belirterek, sofrada zam furyası yaşanacağının altını çizdi. Suiçmez, “Buğday, makarna ve ekmek zammı olarak bize dönecek. Arkasından zamlar devam edecek. Sıfır vergisi çözüm değil. Geçen yıl da bu uygulama yapıldı ama çözüm olmadı” dedi.

ÇÖZÜM ÇİFTÇİLERİN DESTEKLENMESİ VE PLANLI ÜRETİM

Çözümün gelecek yılın hesaplanarak yapılması gerektiğini vurgulayan Suiçmez, çiftçilerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Suiçmez, “2022 yılını düşünerek çiftçimize destekler arttırılmalı ve zamanında destek verilmeli. Gübre dahil girdilerin KDV’leri azaltılması gerekiyor. Aynı zamanda kredi faizlerini azaltması lazım. Bu koşulların şimdiden sağlanması, yerli üretimde devamlılığın sağlanması gerekiyor. Dışa bağımlı bir şekilde tarımda sorunları çözemeyiz” dedi.

BUGÜNE KADAR BİRÇOK TARIM ÜRÜNÜ İTHALATINDA VERGİ SIFIRLANDI

AKP Hükumeti’nin sıklıkla başvurduğu gümrük vergisi sıfırlamada bugüne kadar buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, mercimek, nohut, çay, kırmızı et, patates, soğan, kahve gibi birçok ürünün vergisi ya sıfırlandı ya da indirildi. Son olarak geçen yıl buğday, arpa ve mısırda yapılan gümrük vergisi sıfırlaması bu yıl 30 Nisan tarihine kadar uzatılmıştı. 23019 yılı kışında da soğan ve patateste meydana gelen fiyat artışları sonrası bu ürünler için gümrük vergisi sıfırlanmıştı.

KHK’lı öğretmen: Afyon TEM’de işkence gördüm, beni tahliye ettiler, eşimi tutukladılar

Vergi sıfırlama çare olmadı: Tarım ürünleri ithalatından yine vergi alınmayacak yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder