9 Eylül 2021 Perşembe

Sirkeci Karakolu’na götürülen Uygur Türkü Tohtiniyaz’a ne oldu?

Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 6 Eylül’de İstanbul’da gözaltına alınan ve sınır dışı edileceği iddia edilen Doğu Türkistanlı Kurban Tohtiniyaz’ın akıbetini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

BOLD – Eşi ve çocuklarıyla birlikte İstanbul’da yaşayan Uygur Türkü Kurban Tohtiniyaz, 6 Eylül sabahı gözaltına alınıp Sirkeci Karakolu’na götürüldü. O günden beri babalarından haber alamadıklarını söyleyen büyük kızı Şehide, dün Twitter’dan bir video paylaştı. Babalarının Çin’e iade edilmesinden korktuklarını söyleyen Şehide, evde 9 kişi olduklarını ve çaresiz kaldıklarını belirtti.

HDP Kocaeli Milletvekili ve insan hakları savunucu Ömer Faruk Gergerlioğlu, Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevap vermesi için Tohtiniyaz hakkında TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

“SINIR DIŞI EDİLMEK İSTENMESİ DOĞRU MU?”

Gergerlioğlu’nun cevaplanmasını istediği sorular şöyle:

“Bakanlığınıza iletilmiş bu konuyla ilgili şikayet var mıdır? Kurban Tohtiniyaz adlı yurttaşın ailesinin kendine ulaşamadığı yönündeki iddialar doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa ailesinin Kurban Tohtiniyaz adlı yurttaşı görmelerine neden izin verilmemektedir? Kurban Tohtiniyaz adlı yurttaşın Sirkeci karakoluna götürüldüğü iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa Kurban Tohtiniyaz adlı yurttaş neden Sirkeci karakoluna götürülmüştür? Kurban Tohtiniyaz adlı yurttaş sınır dışı edilmek için mi Sirkeci karakoluna götürülmüştür? Kurban Tohtiniyaz adlı yurttaş Çin Devleti’ne iade edilirse Kurban Tohtiniyaz adlı yurttaşın yaşam hakkı garantisi var mıdır? Son 5 yılda kaç Uygur Türkü yurttaş Çin Devleti’ne iade edilmiştir? Son 5 yıl içerisinde Bakanlığınıza Uygur Türkleri ve Çin Devleti ile ilgili şikayet sayısı kaçtır?”

 

Sirkeci Karakolu’na götürülen Uygur Türkü Tohtiniyaz’a ne oldu? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder