2 Şubat 2019 Cumartesi

İnşaat çılgınlığının bedeli: Hafriyat kamyonları bir yılda 253 kişiyi öldürdü

Özellikle İstanbul trafiğinin kâbusu haline gelen hafriyat kamyonu ve beton mikserlerinin karıştığı kazalarda 2018 yılında 253 kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin 22’si İstanbul’da yaşandı.

BOLD- Son yıllarda başta İstanbul trafiği olmak üzere, büyükşehirlerde tam bir hafriyat kamyonu ve beton mikseri terörü yaşanıyor. İnşaat yatırımlarının patlamasıyla yollara düşen binlerce hafriyat kamyonu ve beton mikseri, özellikle binek otomobillerin adeta kabusu olmuş durumda.

Kamyon şoförlerinin, boş gittiklerinde trafikte yaptıkları slalomlar ve sürekli sol şeridi kullanmaları büyük tepki topluyor. İnşaat şirketlerinin ve kamu kurumlarının bu soruna çözüm bulmaması da tepkileri artırıyor.

İSTANBUL’DA 22 ÖLÜM

2016 yılında Kadıköy Yoğurtçu Parkı’ndaki yürüyüş yolunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin ailesi “Türkiye ve İstanbul hafriyat kamyonu ve beton mikseri can kaybı” isimli rapor hazırladı.

Rapora göre 2018 yılında Türkiye’de hafriyat kamyonu ve beton mikserlerinin karıştığı kazalarda 253 kişi hayatını kaybetti, 943 kişi de yaralandı.

253 ölümün 22’si İstanbul’da gerçekleşti. 22 kişiden 15’i hafriyat kamyonunun karıştığı olaylarda hayatını kaybetti.

BİR YILDA YÜZDE 80 ARTIŞ

2017 yılında bu tip kazalarda hayatını kaybeden insan sayısı 141. Sadece bir yılda hafriyat kamyonlarının karıştığı kaza oranındaki yüzde 80 artışa dikkat çeken raporda, “Yasaların zorunlu kıldığı can güvenliği tedbirini almayan, alınması sağlanamayan, denetlenemeyen, açık arazi için tasarlanmış hafriyat kamyonu ve benzeri ağır tonajlı araçlar şehirden çekilmelidir.” denildi.

ŞEHİR TRAFİĞİNE UYGUN ARAÇLARA GEÇİLMELİ

Raporda, kentsel dönüşüm adı altında gerçekleştirilen kuralsız ve denetimsiz bina yenileme çalışmalarına işaret edildi. Bu çalışmalarda 40-50 tonla şehir trafiğinde seyreden araçlar kullanıldığı ve bunun tek çözüm olmadığı vurgulandı.

Raporda, şehir trafiğine uygun ikame araç kullanılması teklifi yer aldı.

Sürgün tutukluların aileleri: Görüş yolu, ölüm yolu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder