1 Şubat 2019 Cuma

Mülteciye edebiyat ödülü

Altı yıldır Manus Adası’nda bir gözaltı merkezinde tutulan İranlı Kürt mülteci Behrouz Boochani, Avustralya’nın saygın edebiyat ödüllerinden Victoria Ödülü’ne değer görüldü. Boochani kitabını cep telefonuyla yazdı.

Hâlen Pasifik’teki adada tutulan Boochani, Farsça yazdığı kitabın bölümlerini İngilizceye çevirmesi için WhatsApp üzerinden Avustralya’daki İranlı bir çevirmene gönderdi ve böylece kitap dolaşıma girdi.

Boochani 100 bin Avustralya dolarının (72 bin Amerikan doları) da sahibi oldu. Ödüllü kitap “No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison” (Dağlardan Başka Dost Yok: Manus Cezaevinden Notlar) adını taşıyor.

36 yaşındaki Behrouz Boochani, kurucusu olduğu Kürtçe edebiyat dergisi Werya‘nın bürosuna İran rejimine bağlı paramiliterler tarafından baskınlar gerçekleştirilip hakkında tutuklama kararı çıkartılınca ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Boochani, ülkeye sığınma başvurusu kabul edilmeyince Avustralya hükümeti tarafından Manus Adası’ndaki gözaltı merkezine gönderilmişti.

Melbourne’deki ödül törenine katılamayan Boochani, ödül kazanmayı beklemediğini, amacının Manus ve Nauru’daki sistematik işkenceyi dünyaya duyurmak olduğunu söyledi.

Yazar, gardiyanların almasından ya da başka bir şekilde yazdıklarımın kaybolmasından korktuğu için kitabını kâğıtlara yazmadığını, WhatsApp mesajları şeklinde kaleme aldığını da sözlerine ekledi.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder