2 Şubat 2019 Cumartesi

Kitabın KDV’si yayınevinde yüzde sıfır, kitapçıda yüzde 8!

Meclis’te kabul edilen son torba kanun, tuhaf uygulamaya yol açtı. Yasaya göre yayınevlerinin sattığı kitaplardan KDV alınmayacak. Bu durumda tüketici doğrudan yayınevinden kitap alırsa KDV ödemeyecek, kitapçıdan aldığında yüzde 8 KDV ödeyecek.

BOLD- Ocak ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilentorba kanun uyarınca, kitap ve süreli yayınlarda Katma Değer Vergisi (KDV) uygulaması değişti.

1 Şubat itibarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların tesliminde KDV sıfırlandı. Konu hakkındaki açıklamayı Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) yaptı.

Perakende noktalardan yani kitapçılardan kitap alanlar yüzde 8 KDV’yi ödemeye devam edecek.

TYB’nin açıklamasında, KDV indiriminin sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yayıncılık sertifikası alan yayıncılar için olduğu vurgulandı.

İşte Türkiye Yayıncılar Birliği’nden yapılan açıklama:

“Ayrıca fatura altında açıklama alanına ‘3065 Sayılı Kanun’un 13/n Maddesi uyarınca KDV’den istisnadır’ ibaresi eklenecektir.” ifadesi sadece kitap ve süreli yayın yapan Kültür ve Turizm Bakanlığından yayıncılık sertifikası almış yayıncıları ilgilendiren bir bilgilendirme olup, yayıncılık sertifikasına sahip olmayan toptancı ve perakendeciler için geçerli değildir. Dolayısıyla Birliğimizin kitap satışlarında KDV’nin kaldırıldığı anlamına gelen herhangi bir açıklaması bulunmamaktadır.”

HAKSIZ REKABETE YOL AÇACAK

Öte yandan, bu uygulama ile yayınevlerinin doğrudan tüketiciye yapacağı satışların kitapçılar ile haksız rekabet tartışması doğurması bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığının KDV istisnasının nasıl uygulanacağına ilişkin tebliğ hazırladığı, en kısa süre içinde yayımlanacağı bildirildi.

Bu arada, kitapta KDV istisnası meselesinin, vergi uzmanları tarafından bile tam anlaşılamadığı, sosyal medyadaki tepkilerden ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder