2 Şubat 2019 Cumartesi

Merkel için yeni uçak siparişi verildi, fiyat 150 milyon euro

Eski model uçağı bir süre önce arızalanan Almanya Başbakanı Merkel için yeni uçak siparişi verildi. Ancak teslimat süresini uzatacağı için hükümet uçağının, ilk etapta VIP donanıma sahip olması beklenmiyor.

BOLD- Almanya Savunma Bakanlığı, hükümet filosunu yeniliyor. Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, bakanlar ve hükümet temsilcilerinin uzun mesafe seyahatleri için üç yeni uçak siparişinin verildiğini açıkladı.

Spiegel Online haber portalında yer verilen habere göre, 2019 yılı sonuna kadar doğrudan Airbus’tan A350 model uzun mesafeli bir jet satın alınacak.

Savunma Bakanlığı son aylarda sık sık arızalanarak gündeme gelen daha önceki uçakları Lufthansa’dan satın almıştı.

UÇAKTA ŞİMDİLİK VIP OLMAYACAK

Ancak yeni hükümet uçağının dinlenme ve toplantı kabinleri ile VIP donanımlı hale getirilmesi en az bir yıl daha alacağından hükümet uçağı ilk etapta bu lükse sahip olmayacak.

Yeni uçağın fiyatı yaklaşık 150 milyon euro. VIP donanıma kavuşturulması ve gerekli güvenlik ile iletişim sisteminin kurulması içinse 100 milyon euro daha ödenmesi gerekecek.

UÇAĞI HAVADA ARIZALANMIŞTI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2018 yılı kasım ayında G20 Zirvesi’ne katılmak üzere Arjantine’e giderken, başbakanlık uçağı arızalanmıştı.

Yaklaşık 20 yaşındaki A340 model “Konrad Adenauer” adlı başbakanlık uçağı Köln/Bonn Havalimanı’na acil iniş yapmak zorunda kalmış, Merkel ertesi gün tarifeli uçakla Buenos Aires’e gitmişti.

CUMHURBAŞKANI ‘DA ÜÇ SAAT UÇAK ARIZASI BEKLEDİ

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de 30 Ocak Çarşamba günü A340 model “Theodor Heuss” adlı hükümet uçağının arızalanması sonucu üç saat Etiyopya’da beklemek zorunda kalmıştı. Uçakta basınç arızası tespit edilmişti.

Airbus A350 en modern ticari uçaklardan biri kabul ediliyor. İki jet mortorlu A350, ortalama 15.000 km’lik menzile sahip.

ERDOĞAN’IN HAVA FİLOSUNDA KAÇ UÇAK VAR?

Ekonomik büyüklükte Almanya’nın çok gerisinde bulunan Türkiye’de, devletin 13 uçak ve 3 helikopterden oluşan VIP hava filosu var.

Ankara Esenboğa Havaliman’ında bulunan VIP uçak hangarında; 2 adet A340-500, 1 adet A330-200, 2 adet A319 ACJ, 1 adet Challenger 850, 3 adet GULFSTREAM G550, 1 adet G450, 2 adet Cesna Ciatiton tip uçaklar bulunuyor.

Hangarda 3 adet de Sikorsky s-92 helikopter var. Katar’dan alınan Boeing 747-8 tip uçak, filonun bu modelde en yeni uçağı. 76 yolcu kapasiteli. Filoda yer alan diğer uçakların özellikleri ise şöyle:

  • TC-ANA: İtalyan Hava Kuvvetleri’nin envanterinde yer alan uçak eski İtalyan Başbakanı Berlusconi tarafından kullanıldı. Türkiye bu uçağı 2005 yılında satın aldı. 36 koltuk kapasiteli, yaklaşık 8 bin kilometre menzilli.
  • TC-TUR: TC-ANA’nın menzili ve yolcu kapasitesi yeterli görülmediği için alınan uçak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2014’te seçilip eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den görevi devraldığı sırada Amerika’dan yola çıkarak Türkiye’ye geldi. 90 koltuk kapasiteli, ekstra yakıt tankları ile birlikte 15 bin kilometre menzilli. Eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uçağın toplamda 185 milyon dolara malolduğunu açıklamıştı.
  • TC-CAN: 17 bin 700 kilometre menzilli. Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin Bin Ali’den alındı. Uçağın THY’ye maaliyeti 78 milyon dolar. Üzerinde füzesavar da var.
  • TC-DAP ve TC-GOP: Amerikan yapımı iki uçak, İstanbul-Los Angeles arasında duraksız uçabiliyor. Her birinin yolcu kapasitesi 16.
  • TC-ATA ve TC-GAP: Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde alındı. 14 koltuklu. TC-ATA iş jetinin kuyruk ismi daha sonra TC-GVA olarak değiştirildi.
  • TC-LAA ve TC-LAB: Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin kalibrasyon/test uçağı olarak kullanılıyordu. Daha sonra kabinleri 8 koltuklu hale getirildi.

Almanya’da cumhurbaşkanı ve başbakanın şahsi bilgileri çalındı

 

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder