2 Şubat 2019 Cumartesi

Selahattin Demirtaş, Nobel Barış Ödülü’ne aday

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, İsveç Sosyal Demokratlar Partisi Milletvekili Thomas Hammarberg tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday olarak teklif edildi.

27 aydır Edirne Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın kaleme aldığı “Seher” isimli kitabın yayıncısı Emir Ali Türkmen’in verdiği bilgiye göre, Demirtaş’ın Kürtler ile Türkler arasında barışı inşa etmekte hayati bir rol üstlendiği gerekçesiyle Hammarberg tarafından aday gösterildiği vurgulandı.

DEMİRTAŞ İSMİNİ HAMMARBERG TEKLİF ETTİ

Norveç’te yapılacak Nobel Barış Ödülü aday değerlendirmesine İsveç Sosyal Demokratlar Partisi milletvekili Thomas Hammarberg, tarafından Selahattin Demirtaş’ı aday olarak önerdi.

Hammarberg’un teklif mektubunda şu ifadelere yer verildi: “Son 12 yıl boyunca, Demirtaş Türkiye’deki Kürtler ve Türkler arasındaki barışı, azınlık haklarını, kadın haklarını, LGBTİ haklarını ve demokrasiyi destekleme konusunda yapılan hemen hemen her girişimde hayati bir rol üstlendi.

Önde gelen bir Kürt politikacı olarak hayatını bu amaçlar uğrunda mücadeleye adadı. Otoriterizmin, mezhep çatışmalarının, kusurlu adalet sisteminin olduğu, ifade özgürlüğünün ve temel insan haklarının olmadığı bir ülkede, Türkiye halklarının barış içinde yaşayabileceği iç içe geçmiş kültürel ve politik tarihlerinin bilgisiyle bir toplumun inşası için her zaman kararlı biri olmuştur. Kürt sorununun barışçıl bir çözümü için çalışmalarında yılmaz ve cesurdu.”

“PARMAKLIKLAR ARDINDAN OLSA BİLE BARIŞ İÇİN MÜCADELE ETTİ”

Mektupta, “(Demirtaş) Türkiye ve Suriye’deki Kürtlere karşı savaşın sona ermesi için çalıştı. Parmaklıklar ardında olsa bile, barış mücadelesinin şimdiki zor zamanlardan çok daha fazla önemli olduğunu bize hatırlatıyor.  Bütün bu sebeplerden dolayı 2019 Nobel Barış Ödülü için Selahattin Demirtaş’ı saygıyla aday olarak gösteriyorum.” dedi.

Selahattin Demirtaş’ın eşine yazdığı mektuba cezaevi idaresi el koydu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder