24 Ocak 2020 Cuma

ABD’de Trump yönetiminden hamile kadınlara vize kısıtlaması

ABD’de Trump yönetimi, bebeklere doğumla vatandaşlık hakkının verilmesini engellemek ve “doğum turizminin” önüne geçmek için Cuma gününden itibaren hamile kadınlara geçici ziyaretçi vizesi verilmeyeceğini duyurdu.

BOLD Donald Trump yönetimi, hamile kadınların yabancı ülkelerden ABD’ye gelerek doğum yapmalarını ve bu sayede çocuklarına vatandaşlık kazandırmalarını kısıtlamak için getirilen yeni vize uygulamasının kurallarını açıkladı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, “doğum turizminin” önüne geçilmesi amacıyla 24 Ocak’tan itibaren hamile kadınlara geçici ziyaretçi vizesi verilmeyeceği belirtildi.

“BARİZ BİR YASAL BOŞLUK”

Açıklamada yabancıların geçici ziyaretçi vizesini kullanarak, doğacak çocuklarının otomatik olarak Amerikan vatandaşı olmasını güvence altına aldıkları ifade edildi. Bu imkanın “göçmenlik konusunda bariz bir yasal boşluk” olduğu belirtilen açıklamada, vize kısıtlamasının kamu güvenliği, milli güvenlik ve göç siteminin bütünlüğü açısından gerekli olduğu vurgulandı.

Washington yönetimi, “doğum turizmi endüstrisinin” hastanelerin değerli kaynaklarına ek yük getirdiğini ve savcılıkların belirttiği üzere “suç yuvasına” dönüştüğünü savundu.

Kısıtlamanın ayrıca, “Amerikan vergi mükelleflerinin doğum turizmi ile ilgili maliyetleri karşılamak için zor kazandığı paraların hortumlanmasının” önüne geçeceği ifade edildi.

ABD’DE DOĞUMLA VATANDAŞLIK HAKKI

Amerikan anayasasına göre, ABD topraklarında doğan herkesin vatandaşlık alma hakkı var. Ayrıca Amerika’ya doğum yapmak için gitmek de yasa dışı değil.

Türkiye de dahil dünyanın pek çok ülkesinden imkanı olan aileler, doğacak çocuklarına Amerikan vatandaşlığı sağlamak için bu yolu tercih ediyor.

ABD Başkanı Donal Trump Beyaz Saray koltuğuna oturduğundan beri göçmenlik konusunda kısıtlamalar yapılmasını gündeminin ilk sıralarında tutuyor.

VİZEDE UYGULANACAK YENİ KURALLAR

Yeni kurallar uyarınca konsolosluk görevlileri, Amerika’ya seyahat amacının doğum yapmak olduğu kanaatine vardığı kişilerin turist vizesi başvurularını reddedecek.

Vize başvurusunda bulunanların ABD’ye doğum yapmak için değil tıbbi tedavi için gitmek istediklerini kanıtlamaları bu nedenle zorlaşacak.

Tıbbi ihtiyacı olan hamile kadınlar, Amerika’ya tedavi için gelen diğer yabancılarla aynı muameleye tabi tutulacak. Bu kişilerin ulaşım ve diğer masraflar dahil ABD’de tıbbi tedavi harcamalarını karşılayabilecek durumda olduklarını kanıtlamaları gerekecek.

UYGULAMADA KARŞILAŞILACAK ZORLUKLAR

Konsolosluk görevlilerinin vize mülakatları sırasında kadınlara hamile olup olmadıklarını sorma hakkı bulunmuyor. Bu sorunun mülakatlarda ileride gündeme getirilmesi de düşünülmüyor. Ancak konsolosluk görevlilerinin yine de vize başvurusu yapan bir kadının Amerika’ya doğum amacıyla gelip gelmediğini belirlemesi gerekiyor.

ABD’de Trump yönetimi “doğumla vatandaşlığı” engellemeye hazırlanıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder