24 Ocak 2020 Cuma

Washington Post: Trump’ın İran’a yaptırımları ülkedeki Afganları Türkiye’ye göç ettiriyor

ABD’de yayınlanan Washington Post gazetesi, Başkan Donald Trump’ın Tahran’a yönelik yaptırımların dozunu artırmasıyla İran’da yaşayan Afganların daha iyi bir hayat umuduyla Türkiye’ye göç etmeye başladıklarını yazdı.

BOLD – Washington Post muhabirleri Erin Cunningham ve Mohammad Mahdi Sultani imzalarıyla yayınlanan Van mahreçli haberde İran sınırındaki şehirde Afgan sayısının giderek arttığı belirtiliyor.

Türkiye İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2019’da Türkiye’ye ulaşan ve iltica başvurusu yapan en büyük grup Afganistan vatandaşlarıydı. 2018’de 100.000 civarında olan Afgan mültecilerin sayısı, 2019’da 184.000 seviyesine ulaşmış durumda.

İRAN’DA 3 MİLYON AFGAN MÜLTECİ BULUNUYOR

Gazetede, Van’da konuştukları Afgan mültecilerin büyük kısmının İran’dan geldiğini söylediğini aktardı.

Haberde, Van Emniyeti’nin Afgan mültecileri otogarda topladığı ifade ediliyor ve gelenlerin kayıt işlemlerinin de burada yapıldığı aktarılıyor: “Kayıt işlemleri sonrası ya başka bir kente naklediliyorlar ya da bir çadır kente gönderiliyorlar. Bir kısmı da daha önce hayatlarında hiç görmedikleri Afganistan’a iade ediliyor.”

1979’da Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgali ile başlayan mülteci akını sonucunda İran’da yaklaşık 3 milyon Afganlı bulunuyor. Bunların yaklaşık 1 milyonu kayıtlı ve bu kişilere belli sektörlerde çalışma izni tanınıyor.

ABD’DEN İRAN’A YENİ YAPTIRIMLAR

Bu arada ABD, İran Ulusal Petrol Şirketi’nin milyonlarca dolarlık ihracat yapmasına yardımcı olan altı firmayı, ABD yaptırımlarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.

ABD Maliye Bakanlığı, Hong Kong merkezli üç, Çin merkezli iki ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir firmaya yaptırım uygulanacağını açıkladı. Açıklamada bu şirketlerden Triliance Petrokimya ile bağlantılı Ali Bayandrian ile Oiwangwa Petrokimya ile bağlantılı Çin vatandaşı Zhiging Wang isimli iki kişi de yaptırım listesine alındı.

Yaptırımlar bu kişi ve kuruluşların ABD’nin yetki alanı içerisindeki tüm mal varlıklarını donduruyor; ABD vatandaşları ve firmalarının, bu isimlerle iş yapması da yasaklanıyor.

Yaptırımlar ayrıca, bu kişi ve kuruluşlarla iş yapan ya da destek veren yabancı bankalar ve kişilerin de Amerikan mali sisteminden dışlanması ya da ABD yetki alanı içerisinde mal varlıklarının dondurulmasını öngörüyor.

Almanya’da Combat 18 adlı neonazi grup yasaklandı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder