24 Ocak 2020 Cuma

Alman siyasilerden Merkel’e Türkiye ziyaretinde ‘insan hakları’ çağrısı

Alman siyasetçiler, Merkel’in ziyaretinde Türkiye’deki insan hakları ihlallerini gündeme getirmesini ve Erdoğan’ı uyarmasını talep etti. Bu arada Güney Kıbrıs Rum Kesimi de Merkel’den Lefkoşa ve Ankara arasında arabuluculuk yapmasını istedi.

BOLD – Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bugün gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti için Alman siyasetçilerden Merkel’e “insan hakları” çağrısı geldi.

Muhalefetteki Hür Demokrat Parti’nin (FDP) dış politika uzmanı Alexander Graf Lambsdorff, Merkel’in AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la açık bir şekilde konuşması gerektiğini belirterek “Cumhurbaşkanı Erdoğan, iç siyasette insan haklarını ayaklar altına alıyor. Parlamentonun da gücü elinden alındı, yargı hükumetin kontrolü altında, medya da susturulmuş durumda” şeklinde konuştu.

CEM ÖZDEMİR: TÜRKİYE’YE GİDEMİYORUM

Muhalefetteki Yeşiller Partisi’nden Cem Özdemir, Merkel’in Türkiye ziyaretinde kendisini yanına almamasını eleştirdi.

Özdemir, Alman Federal Meclisinde 2016 yılında kabul edilen Ermeni soykırımı kararında belirleyici rol oynayan bir milletvekili olduğunu ve o tarihten bu yana da Türkiye’ye gidemediğini dile getirdi.

MERKEL’İN VERECEĞİ MESAJLAR

Merkel’in, ziyaret sırasında hukuk devleti ve insan hakları konularında mesaj vermesi bekleniyor.

Merkel’in, Erdoğan’a, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi yönünde somut adımların atılması beklentisini bir kez daha iletmesi bekleniyor.

Türkiye’de tutuklu Alman vatandaşları ve Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne hukuki danışmanlık hizmeti veren avukat Yılmaz S’nin geçen yılın Eylül ayından bu yanan “casusluk” suçlamasıyla cezaevinde bulunması, gerilime yol açan konu başlıkları arasında yer alıyor.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Andreas Nick, “Alman vatandaşları ve Almanya’yı temsil edenlerin durumu, Merkel’ın Türkiye ziyaretinin gündeminde yer alacaktır” dedi.

Merkel’in, demokrasi karnesi zayıf, hak ihlallerine ilişkin dosyaları kabarık olan Türkiye’de ayrıca Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve hukukçularla da bir araya gelmesi bekleniyor.

MERKEL’İN İSTANBUL PROGRAMI

Merkel, bugün İstanbul’da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek.

Merkel ve Erdoğan’ın gündemindeki konular arasında Libya, Suriye ve Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim olması bekleniyor.

Erdoğan ile birlikte Türk-Alman Üniversitesi’nin (TAU) yeni kampüsünün açılışına katılacak olan Merkel’in iş insanlarının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle de görüşmesi bekleniyor.

STEINMEIER, AÇILIŞA GELMEYİ REDDETTİ

İki ülke arasında imzalanan anlaşmayla 2011 yılında kurulan, 2013-2014 eğitim yılında hizmet vermeye başlayan TAU, Türk yükseköğretim mevzuatına tabi bir devlet üniversitesi.

Kampüs açılış töreninin, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier tarafından yapılması gündemdeydi. Ancak Steinmeier, yargı bağımsızlığı, insan hakları ve basın özgürlüğü konularında devam eden sorunlar nedeniyle yakın gelecekte bir Türkiye ziyaretine yeşil ışık yakmadı.

RUMLAR, ALMANYA’DAN ARABULUCULUK İSTEDİ

Bu arada Güney Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis Türkiye’yi ziyaret eden Merkel’den Lefkoşa ve Ankara arasında arabuluculuk yapmasını istedi.

Anastasiadis, ziyaret öncesi Angela Merkel’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Anastasiadis, görüşmede Merkel’den Erdoğan’a Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetlerini durdurması mesajını iletmesini de istedi. Anastasiadis, Avrupa Birliği’nin de (AB) bu talebi desteklediğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü’nden Türkiye’yi ziyaret edecek Merkel’e Osman Kavala çağrısı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder