22 Ocak 2020 Çarşamba

Bozuk döner etlerini çamaşır suyunda yıkayıp vatandaşa yediriyorlar

UDOFED Genel Başkanı Mehmet Mercan, son zamanlarda ülke geneline virüs gibi yayılan ucuz dönercilerin halk sağlığını tehdit ettiğini öne sürdü. Ucuz dönercilerin etleri çamaşır suyu ile yıkama dahil birçok hileye başvurduğunu iddia etti.

BOLD – Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED) Genel Başkanı Mehmet Mercan, son tüketim tarihi geçen ürünlerin merdiven altı işletmelere daha ucuz fiyattan verildiğini öne sürerek, bakteri üremiş bu ürünlerin çamaşır suyuyla yıkanıp döner yapıldığını iddia etti.

DÖNERCİLER TEK ÇATI ALTINDA TOPLANDI

Mantar gibi çoğalan ucuz dönercilere karşı dönerciler, Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED) çatısı altında bir araya geldi. Türkiye gazetesinden Önder Çelik’in haberine göre, Mehmet Mercan “Ucuz dönerciler, hayvanın sabun sanayisine giden yağlarını yüzde 40 oranına kadar Türk dönerine koyarak haksız rekabetle sektörü mahvediyorlar. Toplumu zehirliyorlar bugün ucuz dönercilerin şubelerinin önünde et döner yemek için kuyruğa giren vatandaşlarımız bilsinler ki yarın tedavi olmak için hastane kuyruklarına girecekler” dedi.

SEKTÖRÜN YÜZDE 85’İ KAYIT DIŞI

Türkiye’de döner sektörünün en büyük probleminin kayıt dışılık olduğunu belirten Mercan, “Yüzde 80-85’i kayıt dışı demek çalışanı da, eti de kayıt dışı demektir. Vergisi de yok demektir. Federasyonumuz şu anda bakanlığımızla altyapı hazırlıyor. Türkiye’nin yedi bölgesinde endüstriyel döner tesisleri kurup döner satış noktalarıyla döner üreten noktaları birbirinden ayırıyoruz. Döner satanlara sertifikasyon kazandırıyoruz. Yani federasyon olarak çiftlikten çatala kadar izlenebilirliğini getiriyoruz” dedi.

ALMANYA’DA GÜVENEREK YERİM, TÜRKİYE’DE YİYEMİYORUM

UDOFED Genel Başkan Yardımcısı İrfan Söyler, döner konusunda Avrupa’da standart olduğunu belirterek, “Avrupa’da bütün dönerciler, kendi ürünlerini yapan 3-5 gurme restoran hariç, hepsi fabrikadan donmuş döner alır. O dönerlerin üzerinde etiket vardır, takip edilir. Etikette dönerin içindeki malzemeler yazar. Almanya’da döneri güvenerek yerim, Türkiye’de güvenerek yiyemiyorum. Almanya’da çok büyük cezası vardır. Hazır döner almazsa 250 bin avrodan 750 bin avroya kadar döner dükkânına ceza kesilir. Bizde ise hile tespit edilirse en fazla 23 bin lira ceza veriliyor” dedi.

ETLERİ ÇAMAŞIR SUYU İLE YIKAYIP DÖNER YAPIYORLAR

Kaliteli dönerin kaç TL’ye yenilebileceği ile ilgili Mercan, büfelerde 100 gram et dürüm dönerin 15 TL’den yenebileceğini söyledi. Tavuğun kesimhaneden bayilere geldikten sonraki ömrünün 4-5 gün olduğunu ifade eden Mercan “Son tüketim tarihi geçen ürünleri merdiven altı işletmelere daha ucuz fiyattan veriyorlar. Ben 12 liraya alıyorsam onlar 6-7 liraya alıyor. Çok bakteri üremişse çamaşır suyuyla bunları yıkayıp döner yapıyorlar” dedi.

KHK’lıya tapu zulmü: Eşi KHK’lı diye dairesinin şatışına izin verilmedi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder