23 Ocak 2020 Perşembe

Kıbrıslı Rumlar’dan Türkiye’ye hırsızlık suçlaması: Eni ve Total’in teknik verileri çalındı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Hükumet Sözcüsü Kyriakos Koushos, Türkiyeyi, Rumlar adına adanın güneyinde sondaj çalışması yapan İtalyan Eni ve Fransız Total enerji şirketlerinin teknik verilerini çalmakla suçladı.

BOLD – Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Hükumet Sözcüsü Kyriakos Koushos, ellerinde kesin bir delil olmamakla birlikte, Türkiye’nin adanın güneyinde Yavuz sondaj gemisini belirli bir hedefe yönlendirdiğini ve bu durumun da daha önce bu bölgede Rumlar adına sondaj çalışması İtalyan Eni ve Fransız Total enerji şirketlerinin teknik verilerini elde etmiş olduğunu gösterdiğini söyledi.

Yunanistan’ın devlet televizyonu ERT’ye konuşan Rum yönetimi sözcüsü, “Türkiye’nin bir şirketten plan ve çalışmaları çaldığına yönelik bilgi var ve muhtemelen bu bilgi doğru. Bu nedenle belirli bir noktaya gemi gönderdiler” dedi.

Hükumet sözcüsü, Eni veya Total’in bu verileri Türkiye’ye verdiğini düşünmediklerini söyledi.

Söz konusu hedef, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin İtalyan şirket Eni ve Fransız şirket Total’e hidrokarbon aramaları için lisans verdiği alan ya da blokta yer alıyor. İki şirket, Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesini oluşturan 13 blokundan yedisinde arama sondajı yapma lisansına sahip.

TÜRKİYE’YE “KORSAN DEVLET” SUÇLAMASI

Koushos, Türkiye’nin “yasa dışı sondaj faaliyetlerine devam ederek uluslararası hukuka saygı duymadığını” söyledi. Türkiye’yi “Askeri tehdit diplomasisi” yürütmekle itham eden Sözcü, “Ne yazık ki Türkiye Doğu Akdeniz’in korsan devleti haline geldi” dedi.

Rum basınında Salı günü Türkiye’nin Yavuz adlı sondaj gemisini Doğu Akdeniz’de İtalyan enerji şirketi Eni’nin belirlediği noktaya gönderdiği, Türkiye’nin teknik verileri çalarak tahsis edilmiş parsele girdiği yönünde haberler yer almıştı.

RUM BAKAN: AB HAREKETE GEÇECEK

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulides de Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin Güney Kıbrıs açıklarında “yasa dışı” şekilde sondaj çalışması yürüten şahıs ve şirketlere yönelik yaptırımları hızlandırmak amacıyla harekete geçeceğini belirtti.

Güney Kıbrıs’ın bölgede doğal gaz arama ruhsatı verdiği diğer şirketler arasında ExxonMobil, Qatar Petroleum, merkezi ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Noble Energy, İsrail’in Delek petrol şirketi ve Hollanda şirketi Shell de yer alıyor. Bugüne kadar Güney Kıbrıs’ın güney kıyıları açıklarında üç doğal gaz sahası keşfedildi.

Avrupa Yatırım Bankası yeni yılda da Türkiye’ye kredi vermeyecek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder