22 Ocak 2020 Çarşamba

Guardian: Suudi Prens Selman, Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un telefonunu hackletti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden 5 ay önce, gazetecinin çalıştığı Washington Post’un sahibi Jeff Bezos’un telefonunu “hacklettiği” iddia edildi.

BOLD – İngiliz Guardian gazetesi, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un telefonunun Suudi Veliaht Prensi tarafından hacklendiği iddia edildi. Haberde, Bezos’un sahibi olduğu Washington Post gazetesinde yazarlık yapan Cemal Kaşıkçı’nın bu olaydan beş ay sonra öldürüldüğüne işaret edildi.

WHATSAPP MESAJI İLE GELEN “CASUS YAZILIM”

İngiliz The Guardian gazetesi, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un cep telefonunun Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’dan video içeren şifreli bir WhatsApp mesajı aldıktan sonra 2018 yılında hacklendiğini iddia etti.

Haberde, bin Selman olarak kayıtlı olan numaradan gelen mesajın Spyware adlı bir casusluk programı içerdiği ve bu program sayesinde de Bezos’un telefonundaki bilgilere ulaşıldığı belirtildi.

The Guardian gazetesine konuşan, ancak ismi verilmeyen bir kaynak da Spyware casusluk programı gönderilmeden önce Bezos ve bin Selman’ın WhatsApp üzerinden dostane bir şekilde mesajlaştıklarını söyledi. Haberde, 1 Mayıs 2018’de gönderilen casusluk programından kısa bir süre sonra da Bezos’un telefonundan büyük miktarda veri çekildiği belirtildi.

The Guardian, uzmanların, Suudi Prensin bu hamleyle ‘Washington Post gazetesinin kendisine yönelik eleştirilerinin önünü kesmeye çalışmış olabileceği’ değerlendirmesinde bulunduğunu vurguladı.

HACKLENME VE CİNAYET BAĞLANTISI

Haberde, Kaşıkçı’nın Bezos’un telefonunun hacklenmesinden beş ay sonra öldürüldüğüne dikkat çekildi ve Bezos’un telefonunun hacklenmesi ile Washington Post gazetesi muhabiri Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi arasında da bir bağlantı olduğu ifade edildi.

Yazılarında Suudi Kraliyetini sık sık eleştiren Kaşıkçı, Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürülmüştü. Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini Suudi Veliaht Prens’in verdiği iddia ediliyor. Ancak Suudi Kraliyeti ise iddiaları kabul etmiyor.

BEZOS’UN KİŞİSEL BİLGİLERİ SIZDI

Bezos’un telefonunun hacklenmesinden sonra 2019 yılında özel hayatına ilişkin detaylar da basına sızmaya başladı. Ocak 2019’da ABD’nin bulvar gazetelerinden National Enquirer’da Bezos’un evlilik dışı ilişkisi olduğuna ilişkin haberler ve fotoğraflar yer aldı. Aldatma skandalının ardından da Bezos eşinden ayrılmak durumunda kalmıştı.

Haberde, bulvar gazetesinin sahibi şirketin yöneticisi David Pecker ile Prense bin Selman arasındaki yakın ilişkiye de atıfta bulunuldu.

RİYAD İDDİALARI KABUL ETMEDİ

Suudi Arabistan ise The Guardian’da yer alan iddiaları reddetti. ABD’deki Suudi Büyükelçiliği, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Prens’in Jeff Bezos’un telefonunun hacklenmesinin arkasında olduğuna ilişkin haberlerin “saçma” olduğu savunuldu.

Aaçıklamada, “Krallığın, Sayın Jeff Bezos’un telefonunu hacklediği iddiaları tamamen saçma. Gerçeklerin ortaya çıkarılması için tüm bu iddiaların araştırılması çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.

ABD’deki Halkbank davasında Başsavcı Berman’dan dikkat çeken talep!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder