Defense News’un haberine göre, Türkiye’yi Rus yapımı S-400 savunma sisteminden vazgeçirmek için Amerikan Kongresi ABD’den Türkiye’ye silah satışına iki yıla yakındır engel oluyor.
BOLD – Türkiye’yi Rus S-400 savunma sistemlerinden vazgeçirmek için Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nin dört üyesinin ABD’den Türkiye’ye silah satışına iki seneye yakın süredir engel olduğu öğrenildi.
ABD merkezli Defense News ve CNN haber sitelerinin haberlerine göre, Kongre’nin dört önemli üyesi tek başlarına veya birlikte hareket ederek, Türkiye üzerinde baskı oluşturmak için ABD’nin Türkiye’ye silah satışlarına engel oldu.
Henüz kaç silah satışının dondurulduğu hakkında bir bilgi bulunmuyor ancak F-16 savaş uçaklarının yenilenmesinin durdurulduğu ve Türkiye’nin Pakistan’a satmak üzere anlaştığı Atak helikopterlerinin ABD yapımı motorlarına ihracat izinlerinin verilmediği öğrenildi.
Defense News’un Kongre, ABD hükumeti ve ABD’deki savunma endüstrisindeki kaynaklarına dayandırdığı haberine göre silah satışını engelleyen Kongre üyeleri ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi üyesi Bob Menendez, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Eliot Engel ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Mike McCaul.
Haberde Jim Risch ve Mike McCaul’ün bu iddiayı doğruladığı, Eliot Engel ile Bob Menendez’in konuyla ilgili bir yorumda bulunmadığı aktarıldı.
“TÜRKİYE’YE SİLAH SATIŞINI DESTEKLEYEMEM”
Konuyla ilgili olarak Defense News’a konuşan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch, “Türkiye’nin S-400 alması konusunda hem iki siyasi partide hem de Senato ile Temsilciler Meclisi’nde ciddi endişeler mevcut. Bu konuyla ilgili sorunlar hallolmadığı sürece Türkiye’ye silah satışını destekleyemem ve desteklemeyeceğim” dedi.
CNN’e konuşan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Mike McCaul ise, “Türkiye’nin S-400 alması kabul edilemez ve bu durum, NATO’nun Rusya’nın saldırganlığını engelleme görevine zarar veriyor. ABD hükumeti, Türkiye’nin bu hareketine karşı kanunen uygulanması gereken yaptırımları yerine getirmelidir. Türkiye, iki ülke arasındaki güvenlik ilişkileri kapsamında ABD’nin güvenini canlandırmak için bu istikrar bozucu hareketten vazgeçmelidir” diye konuştu.
Donald Trump liderliğindeki ABD yönetimi, Rus ordusuyla iş yapan ülkelere yaptırım uygulama imkanı veren Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası’na (CAATSA) rağmen şimdiye kadar Türkiye’ye yaptırımdan kaçındı.
S-400’LERİN F-16’YI HEDEF ALMASI “DELİRTTİ”
Defence News’un haberinde ABD’nin Türkiye’ye “silah satışını dondurması” ve askeri desteği kesmesinin Kıbrıs Barış Harekatı sonrası 1978’den beri ilk kez yaşandığı hatırlatıldı.
Amerikan Kongresi’nde Türkiye’ye karşı tepkinin “muazzam” olduğunu vurgulayan Defence News, satışlar konusunda, silah üreticisi firmaların da Kongre nezdinde lobi faaliyetinde bulunmadığını belirtti.
Haberde, Kasım 2019’da yaşanan ilginç bir ayrıntıya da yer verildi.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkan Donald Trump’la Oval Ofis’te yaptığı görüşmeden bir gün sonra yaşanan olayın Amerikalı kongre üyelerini “delirttiği” ifade edildi.
Türkiye’ye getirilen S-400 sistemlerinin testleri sırasında S-400’ler havada uçan Türk F-16’ları hedef olarak kullanmış. Olay, Amerikan kongre üyeleri tarafından ABD gibi diğer F-16 kullanıcıları ülkelere “açık bir tehdit” olarak yorumlanmış.
PAKİSTAN’A ATAK HELİKOPTERİ SATIŞI
Amerikan Kongresi’nin engellediği silah ihalelerinden birisi Türkiye’deki 35 adet Block-30 F-16 savaş uçaklarının Lockheed Martin tarafından modernize edilmesi.
Diğer bir ihale ise Türkiye’nin Pakistan’a 1.5 milyar dolar değerinde 30 adet T-129 Atak helikopteri satışını ilgilendiriyor.
Türkiye’nin de kullandığı T-129 Atak helikopterlerinin CTS800 motorları ABD’li “Honeywell” ve İngiltere merkezli “Rolls Royce” tarafından verilen lisansla “TUSAŞ” tarafından Ankara’da üretiliyor.
Türkiye’nin Pakistan’a 1.5 milyar dolar değerinde 30 adet T-129 Atak helikopteri satışını gerçekleştirebilmesi için ABD Kongresi’nin bu motorların Pakistan’a satılacak helikopterlerde kullanılmasına izin vermesi gerekiyor.
ABD Kongresi bu izni vermediği için Türkiye bu helikopterleri Pakistan’a satamıyor. Türkiye, bu motorların yerine Atak helikopterlerinde kullanılacak CTS800 motorların yerine motor geliştirmeye çalışıyor. Ancak bunun ne kadar süreceği belli değil.
TÜRKİYE’NİN RUS S-400 SİSTEMLERİ ALIMI
Türkiye’nin 2019’da Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini almasıyla Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler gerildi. Türkiye, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkenin güneyine yerleştirilmek üzere ABD’den Patriot hava savunma sistemleri satın almak istemiş ancak ABD bu satışa sıcak bakmamıştı. Bunun üzerine Rusya ile görüşmeler yürüten Türkiye, Rusya’dan S-400 satın almış, bu sistemler 2019’da ülkeye gelmişti.
ABD, bir NATO üyesi olan Türkiye’nin güvenlik yapısına Rus yapımı bir sistem entegre edilmesini istemiyor. Bu hareketin, Rusya’nın, NATO’nun ve ABD’nin F-35 savaş uçaklarının güvenlik sistemlerine erişim sağlamasına olanak tanıyacağını, bunun da NATO’nun güvenliğini riske atacağını savunuyor. ABD, Türkiye’nin S-400 almasını engellemek amacıyla ABD ile Türkiye’nin ortak yönettiği F-35 projesinden çıkartmıştı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder