14 Ağustos 2020 Cuma

Türkiye’den kaçıyorlar: Yarım milyarlık satış yapıldı

Haziran ayında 2.9 milyar doları aşan cari açık, ilk 6 ayda da 20 milyar dolara ulaştı. Rezervler ise haziran ayında 7.7 milyar dolar azaldı. Yurt dışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 31 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetlerinden 427 milyon dolar net satış yaptı.

BOLD – Haziran ayında 2.9 milyar doları aşan cari açık, ilk 6 ayda da 20 milyar dolara ulaştı. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’den çıkışı da haziran ayında devam etti.

REKOR CARİ AÇIK BEKLENİYOR

Merkez Bankasının Haziran 2020 ile ilgili dün açıkladığı ödemeler dengesi bilançosu, özellikle Kovid-19 salgınının ekonomi üstündeki etkisiyle Türkiye’nin bu yıl önemli bir cari açıkla karşı karşıya kalacağını gösterdi. Bu kapsamda haziran ayında cari işlemler Haziran 2019’a kıyasla 2 milyar 839 milyon dolar artarak 2 milyar 934 milyon dolar oldu. Geçen yılın ilk 6 ayında 135 milyon dolar fazla veren hesap, bu yılın 6 ayında ise 19 milyar 804 milyon dolar açık verdi.

YABANCILARIN ÇIKIŞI SÜRÜYOR

Geçen yılın aynı ayında 3.4 milyar dolar net fazla veren hizmetler dengesi, bu haziranda 294 milyon dolar net açık verdi. Portföy yatırımlarında aylık 1.5 milyar dolar tutarında net çıkış kaydedildi. Bu kapsamda yurt dışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 31 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetlerinden (DİBS) 427 milyon dolar net satış yaptı. Resmi rezervlerde ise haziran ayında 7.7 milyar dolar net azalış gözlendi.

ŞİRKETLER DÖVİZ BORÇLARINI TL’YE ÇEVİRİYOR

TL’deki değer kaybı nedeniyle kur riskini azaltmak isteyen şirketler yabancı para yükümlülüklerini TL’ye çevirme yoluna giderken, artan maliyet baskısı ve zayıflayan alım gücü endişe oluşturuyor. Reel sektör temsilcileri, yükseliş sürerse artan maliyetlerin ithal girdi ağırlıklı sektörler başta olmak üzere fiyatlara yansıtılmaya başlanacağına, bunun da enflasyonist etki oluşturacağına işaret ediyor.

Duygu Delen’in katil zanlısı Mehmet Kaplan tutuklandı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder