AKP, imzasını çekmeyi düşündüğü İstanbul Sözleşmesi ile ilgili iki ayrı çalışma yapıyor. AKP’nin planına göre, sözleşmeden çıkılmayacak ancak 4. maddede geçen cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği ifadelerine şerh konulacak.
BOLD – Bakanlıklar ve AKP’nin hukukçu kurmaylarının, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması durumunda yasal düzenleme ya da yeni sözleşmenin açıklanması alternatifi hazırladığı da belirtiliyor. Son karar yarın AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak MYK toplantısında verilecek.
Hürriyet’ten haberine göre AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi ile ilgili “Artık kendi çerçevemizi kendimiz belirlememiz gerekiyor” sözlerinin ardından sözleşmeyle ilgili çalışmalar hızlandı.
ŞERH KONULMASI GÜNDEMDE
Alınan bilgiye göre Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve AKP’nin hukukçu kurmayları sözleşmeyle ilgili alternatifli çalışmalar yaptı. İstanbul Sözleşmesinde tartışmalara neden olan “Temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık yapılmaması” konusunu düzenleyen 4. maddede geçen ‘cinsel yönelim’ ve ‘toplumsal cinsiyet kimliği’ ifadelerine şerh konulabileceği belirtiliyor. AKP’li kurmaylar, “Böyle bir hazırlık da var. Kadına şiddete karşı sıfır tolerans anlayışı içinde, mücadelemizi sürdüreceğiz. Fakat kamuoyunda tartışılan maddelerle ilgili şerh gündeme gelebilir” dedi. AKP içindeki çalışmada hangi maddeye neden karşı çıkıldığının da anlatılacağı ifade ediliyor.
SON KARARI ERDOĞAN VERECEK
İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması durumunda nelerin yapılması gerektiğiyle ilgili de 2 ayrı yol haritası belirlendiği, hazırlanan taslakların salı günü Erdoğan’ın da katılacağı MYK toplantısında değerlendirileceği kaydedildi. Erdoğan’ın talimatına göre çalışmaya son şekli verileceği bildirildi.
ŞERH MADDESİ
AKP’nin şerh düşmeyi planladığı İstanbul Sözleşmesinin 4. maddesinde sözleşmeyi imzalayan devletlerin toplumun farklı grupları arasında ayrım yapılmayacağı belirtiliyor. Sözleşmenin ilgili maddesi şöyle: “Taraf devletler bu Sözleşme’de öngörülen korumayı hiçbir ayrıma (cinsiyet, toplumsal cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasi görüş veya farklı görüşe sahip olma, ulusal veya sosyal köken, herhangi bir etnik azınlık, mülkiyet, doğum, cinsel yönelim, toplumsal cinsiyet kimliği, yaş, sağlık durumu, medeni durum, göçmen ya da mülteci olma, engelli olma veya diğer bir duruma dayalı ayrıma) yer vermeksizin, bütün gruplara sağlamakla yükümlüdür.”
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder