Merkez Bankasının dövizi frenleyebilmek için yaklaşık 60 milyar dolar harcaması sonrası düşen rezerv seviyesiyle ilgili uluslararası kuruluşlar tek tek uyarı yayınlamaya başladı.
BOLD – Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ardından Dünya Bankası da, Merkez Bankası (TCMB) rezervlerindeki düşüşle ilgili Türkiye’yi uyardı. Sermaye çıkışları ile rezervlerdeki düşüşün dış finansman baskılarını arttırdığı belirtildi.
Dünya Bankası, güncel ekonomik gelişmelere dair değerlendirme ve beklentilerin yer aldığı ‘Türkiye Ekonomik İzleme Raporu’nu dün yayımladı. Türkiye ekonomisinin 2020 yılını yüzde 3,8’lik küçülmeyle tamamlayacağı öngörüsünde bulunan Dünya Bankası, Merkez Bankası’nın (MB) azalan döviz rezervleriyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Raporda, küresel büyümedeki yavaşlamanın sonucu olarak Türkiye’nin ihracat mallarına ve hizmetlerine olan dış talebin azalmasıyla birlikte, cari hesaplardaki dengesizliklerin yeniden ortaya çıktığı yorumu yapıldı.
Ayrıca finansal sermayenin küresel düzeyde güvenli limanlara akması ve Merkez Bankası rezervlerindeki düşüşün; dış finansman ve piyasa baskılarını artırdığı ifade edildi.
3,3 MİLYON KİŞİ YOKSULLUĞA SÜRÜKLENEBİLİR
Raporda, “Korona virüsü salgınının yol açtığı şokun etkisi 3,3 milyon kişiyi yoksulluğa sürükleyebilir. Ancak, bu insanların dörtte üçü, Türk yetkililerin pandeminin ilk andaki etkilerine karşı uygulamaya konulan hedefli sosyal destek programlarının genişletilmesi yoluyla yoksulluğa düşmekten kurtarılabilir” denildi.
Şirket borçlarına ilişkin ise, koronavirüsü salgınını kontrol altında tutma ve ihtiyatlı tutumu sürdürme ihtiyacının tüketimi dizginlerken, şirketlerin borç yükü yatırımlarını baskıladığına dikkat çekildi.
Dünya Bankası raporunda, yatırımlar ve iş gücüne katılımdaki düşüşün Türkiye ile diğer yükselen ekonomilerin verimlilikte ve potansiyel milli gelirde yaşadığı düşüşü daha da ağırlaştırmasının beklendiği ifade edildi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder