Pandemi nedeniyle çocukların okula gidememesinden dezavantajlı çocuklar daha çok etkilenecek. Öğrenme kayıpları artacak bu çocuklardan birçoğu ise okulunu terk edecek. Dünya genelinde okulunu terk edecek çocuk sayısının 6.8 milyonu geçmesi bekleniyor.
BOLD – Okulların açılması sağlık açısından riskler taşıyor. Ancak, kapalı kalması da öğrencilerde telafi edilmesi güç büyük öğrenme kayıplarına neden olacak. Bu durumdan dezavantajlı çocuklar daha da çok etkilenecek.
OKUL TERKİ OLASILIĞI ARTACAK
Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre okullar kapalı kaldıkça okul terki olasılığı artacak. Türk Eğitim Derneğinin düşünce kuruluşu olan TEDMEM tarafından hazırlanan “Kovid-19 sürecinde eğitim: Uzaktan öğrenme, sorunlar ve çözüm önerileri” başlıklı rapora göre, Türkiye’de öğrencilerin uzaktan eğitime erişimiyle ilgili veriler, uzaktan öğretim araçlarının etkililiği ile birlikte değerlendirildiğinde ciddi sınırlılıklarla karşılaşılıyor.
6.8 MİLYON ÖĞRENCİ OKULUNU BIRAKACAK
Rapora göre, salgın nedeniyle tüm dünyada yaklaşık 6.8 milyon öğrencinin okulu terk edeceği tahmin ediliyor. Bunun yüzde 60’ını 12-17 yaş arasındaki öğrenciler oluşturacak. Beklenen gelir şoku, okul terklerinin başlıca sebebi olacak. Küresel düzeyde sadece gençler için gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 4 oranında daralması ve okul dışında kalan nüfusun yüzde 2 oranında artması ve öğrenme kaybı gelecekte gelir kaybına yol açacak.
ÖĞRENCİLER EBA’YA GİRİŞ BİLE YAPAMADI
Öğrencilerin yüzde 60’ının bu süreçte EBA’ya giriş bile yapamadığına dikkat çekilen raporda, “Bu öğrencilerin öğrenmelerini nasıl sürdürdüğü, EBA TV’ye erişimlerinin olup olmadığı, EBA TV üzerinden sunulan içeriklerin farklı sınıf seviyelerinde öğrenmeyi ne ölçüde destekleyebildiği, öğrenciler tarafından ne ölçüde izlendiği, ebeveynlerin çocuklarına ne ölçüde öğrenme desteği sağlayabildiği bilinmemektedir” denildi. Raporda, TV üzerinden eğitimin kendi kendine öğrenme becerileri yeterince gelişmemiş öğrencilerin öğrenmesinde ciddi boyutta yetersiz kalacağına dikkat çekildi.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder