Almanya Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, Rusya’nın 3. fazı tamamlamadan koronavirüs aşısını tescil etmesini eleştirdi. ABD Sağlık Bakanı Alex Azar da “Önemli olan aşının güvenilir ve etkili olması” dedi. Bu arada ABD, aşı çalışması yürüten Moderna ile 100 milyon dozluk anlaşma imzaladı.
BOLD – Almanya Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn çarşamba günü yaptığı açıklamada Rusya’nın koronavirüse karşı ilk aşıyı tescil etmesini değerlendirdi.
Jens Spahn, Alman medyasına yaptığı açıklamada, asıl önemli olanın güvenli ve denenmiş bir aşı sunmak olduğunu vurguladı. “Konu ilk olmak değil; etkili denenmiş ve bu sayede güvenli bir aşıya sahip olmak” dedi.
Spahn, herhangi bir sorun yaşanması halinde bunun genel anlamda koronavirüs aşısının kabulünü zorlaştıracağının altını çizdi.
Rusya’nın tescil ettiği aşıyla ilgili eldeki bilgilerin çok sınırlı olduğunu vurgulayan Spahn, bunlardan birinin “aşı denemesinin 3. yani son fazının tamamlanmamış olması” olduğunu söyledi. Spahn aşı denemelerinin bu fazında aşıların binlerce kişi üzerinde denendiğini ve her şeyden önce bu şekilde etkinliğinin belgelendiğin belirtti.
“ÇOK AZ ŞEY BİLİYORUZ”
Spahn “Böyle bir aşıya güvenebilmemiz için bence bir pandemi sırasında bile düzgün şekilde araştırma ve ilgili testlerin yapılması ve her şeyden önce bunların kamuoyuyla paylaşılması çok önemli. Sorun şu ki, Rus yetkililer pek şeffaf olmadığı için, bu konuda çok az şey biliyoruz” diye konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Putin dün koronavirüse karşı dünya genelindeki ilk aşının Rusya’da tescil edildiğini duyurmuştu.
“ÖNEMLİ OLAN ETKİLİ VE GÜVENİLİR OLMASI”
Aşının 3 klinik deney safhasından da başarıyla geçtiğine dair şeffaf bir veriye ihtiyaç duyulduğuna işaret eden ABD Sağlık Bakanı Alex Azar da, “Önemli olan aşıyı bulan ilk taraf olmak değil. Önemli olan, bu aşının Amerikan ve dünya halkı için güvenilir ve etkili olması” ifadelerini kullandı.
AŞI NE KADAR GÜVENLİ YA DA ETKİLİ?
Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, geçen ay sonlarında, Rusya’nın Kovid-19 aşı çalışmalarında klinik test aşamasının başarıyla sonuçlandırdığını söylemişti.
Aşının insanlı testlerinin iki aydan kısa bir sürede tamamlandığı belirtiliyor.
Ancak bazı uzmanlar, Rusya’nın aşı çalışmalarında hızlı davranmasına şüpheyle yaklaşıyor.
Yeni koronavirüsün yol açtığı pandemiyi durdurmak için dünya genelinde 100’den fazla aşı geliştirme çalışması yürütülüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, bunlardan en az dördü son aşama olarak kabul edilen ve potansiyel aşının insanlar üzerinde denendiği 3. fazda bulunuyor.
DSÖ, Rusya’nın tescil ettiği aşının, yapılan çalışma kapsamında şimdilik sadece sınırlı sayıda kişi üzerinde denendiği ve 3. fazı tamamlamadığı belirtiliyor. Uluslararası kabul gören uygulamalara göre ise aşılar ancak büyük bir klinik deneme fazı sonrasında tescil ediliyor.
Dünya Sağlık Örgütü de dün yaptığı açıklamada Rusya’nın “Sputnik” adını verdiği aşıya temkinle yaklaşmıştı.
ABD İLE MODERNA ARASINDA 100 MİLYON DOZLUK ANLAŞMA
ABD Başkan Donald Trump, Amerikalı Moderna ilaç firmasıyla 100 milyon doz koronavirüs aşısı için anlaşma yapıldığını açıkladı.
Trump, Moderna’nın dışında aralarında Johnson&Johnson, Sanofi ve GlaxoSmithKline’ın da olduğu firmalarla anlaşmalar yapıldığını hatırlattı. Üç aşı adayının klinik deneylerin üçüncü aşamasında olduğunu belirten Trump, ‘‘Aşıların hızlı dağıtılmasını sağlamak amacıyla en iyi altı aşı adayının geliştirilmesi ve üretilmesi için yatırım yapıyoruz. Ordu dağıtımı yapmaya hazır. ABD Gıda ve İlaç dairesi (FDA) tarafından tam olarak onaylanır onaylanmaz ordu aşının dağıtımına başlayacak ve bu onaya çok yakınız’’ dedi.
ABD’nin Moderna ile yaptığı anlaşmanın 1,5 milyar dolar değerinde olduğu sanılıyor.
Moderna tarafından geliştirilmekte olan aşının kişi başına düşen iki dozunun 30,5 dolara mal olması bekleniyor. Moderna’nın klinik deneylerinde son aşamada olduğu aşı 30 bin kişi üzerinde deneniyor. Deneyin Eylül ayında sonuçlanması bekleniyor.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder