13 Ağustos 2020 Perşembe

Yunan Donanması: Oruç Reis, Yunanistan karasuları dışında faaliyet gösteriyor

Yunanistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Yunanistan karasuları dışında faaliyet gösterdiğini açıkladı. Bu arada Yunan halkına seslenen Başbakan Miçotakis, “Hiçbir provokasyon cevapsız kalmayacak” dedi.

BOLD – Yunanistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, yaptığı açıklamada Türkiye’ye ait Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Yunanistan karasuları dışında faaliyet gösterdiğini bildirdi.

Yunan Deniz Kuvvetleri, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Türkiye tarafından ilan edilen NAVTEX’in (denizcilere uyarı) sınır hattı boyunca kuzeydoğu istikametinde saatte 4 knot (7,41 km / saat) hızla ilerlediğini duyurdu.

Yunan Donanması, Oruç Reis’e Türk savaş gemilerinin eşlik ettiğini, geminin Yunan savaş gemileri tarafından da yakından takip edildiğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dün Twitter’dan yaptığı açıklamada Oruç Reis’in sismik kablolarını Akdeniz’in tabanına indirdiğini duyurmuştu.

ATİNA: HİÇBİR PROVAKASYON CEVAPSIZ KALMAYACAK

Türkiye ve Yunanistan arasında tırmanan Doğu Akdeniz gerginliğinde Atina, “Hiçbir provokasyon cevapsız kalmayacak” açıklaması yaptı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Yunanistan kimseyi tehdit etmiyor ve tehdit de edilemez. Bu nedenle şantaj ve tehditlere boyun eğmez.” diye konuştu.

Atina ile Ankara arasındaki gerginlik, Oruç Reis’in Yunanistan’ın kendi kıta sahanlığı üzerinde olduğunu iddia ettiği bir bölgede sismik araştırmalar yürütmesi üzerine tırmandı.

“KAZA RİSKİ KAPIDA”

Ülke televizyonlarından canlı yayınlanan ‘halka sesleniş’ konuşmasında konuya değinen Miçotakis, “Türkiye, geçtiğimiz yüzyılda uygulanan bu yöntemleriyle sadece kendisine yönelik alınacak yaptırımların yolunu açmaktadır. Yunanistan’ın AB başta olmak üzere yalnız olmadığı bilinmeli” dedi.

Mitsotakis, Yunanistan’ın bölgeye donanma gemileri gönderdiğini ve Türkiye’nin kendi filosunu konuşlandırmasına yanıt olarak ordusunu alarma geçirdiğini söyledi.

Miçotakis, “Bilinsin ki bu kadar kapalı bir alanda bu kadar çok askeri varlık toplandığında kaza riski kapıdadır. Böyle bir durumda, sorumluluk bu koşullara yol açana aittir” ifadelerini kullandı.

DOĞU AKDENİZ’DE GERGİNLİK

Türkiye, Yunanistan’ın Mısır’la yaptığı deniz yetki sınırlandırma anlaşmasının ardından Oruç Reis araştırma gemisinin sismik çalışmalar için Akdeniz’e açılacağını, Pazartesi günü yayımladığı bir NAVTEX ile duyurdu. 10-23 Ağustos arası geçerli olacak NAVTEX kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş gemileri de Oruç Reis’e eşlik ediyor.

Yunanistan da aynı gün aynı bölge için NAVTEX ilan etti ve Türkiye’nin duyurusunun yasa dışı olduğunu kaydetti.

Fransa Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını artıracak

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder