12 Ağustos 2020 Çarşamba

Joe Biden Başkan Yardımcısı olarak Kamala Harris’i seçti

ABD’de Demokrat Parti Başkan Adayı Joe Biden, başkan yardımcısı adayı olarak Kamala Harris’i seçti. Harris, Biden’in ABD Başkanı seçilmesi halinde ülkenin ilk kadın ve siyah başkan yardımcısı olacak.

BOLD – Başkanlık yarışında Donald Trump’ın rakibi olan Demokrat aday Joe Biden salı günü yaptığı açıklamada başkan yardımcısı adayı olarak Kaliforniya Senatörü Kamala Harris’i seçtiğini duyurdu.

Kamala Harris Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ABD’de kasım ayıda yapılacak başkanlık seçimlerinde Joe Biden’ın yanında yer almaktan “onur duyacağını” ve Biden’ı “baş komutan” yapmak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Harris “Joe Biden Amerikan halkını birleştirebilir çünkü hayatını bizim için savaşarak geçirdi. Ve Başkan olarak ideallerimize uygun bir Amerika’yı inşa edebilir” ifadelerine yer verdi.

Biden ve Harris’in adaylığının 17-20 Ağustos tarihleri arasında yapılacak parti kongresinde açıklanması bekleniyor.

KADIN BAŞKAN YARDIMCISI

77 yaşındaki Joe Biden, geçen martta yaptığı açıklamada, başkan seçilmesi halinde başkan yardımcısının bir kadın olacağı sözünü vermişti. George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından ülke genelinde yaşanan protesto dalgasının ardından, Biden’in beyaz olmayan bir aday seçmesi için talepler artmıştı.

55 yaşındaki Kamala Harris, ABD Senatosu’na seçilen ikinci kadın ve siyah senatör olma özelliğine sahip.

Harris, Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için de yarışa katılmış ancak ön seçimlerde istediği sonuçları elde edemeyince Biden lehine yarıştan çekilmişti.

ABD’de daha önce yalnızca iki kez kadın bir siyasetçi başkan yardımcısı adayı gösterilmişti.

Cumhuriyetçi Parti, 2008’de Sarah Palin’i; Demokrat Parti de 1984’te Geraldine Ferraro’yu başkan yardımcısı adayı olarak gösterdi. İki isim de seçilemedi.

ABD’de şimdiye kadar hiçbir kadın başkanlık yarışını da kazanamadı.

KAMALA HARRİS

Harris, California eyaletinin Oakland kentinde Jamaikalı bir baba ve Hindistan kökenli bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Üniversite eğitimini, ABD’de genellikle Afrika kökenlilerin eğitim kurumu olarak bilinen Howard Üniversitesi’nde tamamladı.

Harris, 2003 yılında San Francisco bölge savcısı oldu. Bu göreve gelen ilk siyah ve Asya kökenli kadın olma özelliğine sahip.

2010 ile 2014 yılları arasında California eyaletinin Adalet Bakanlığı görevini yürüttü. İki dönem savcılık yapmasının ardından 2016 yılında Demokrat Parti’den California Senatörü olarak seçildi.

Harris, siyasi kariyerinin başladığı dönemlerde 1915 olaylarının “Ermeni soykırımı” olarak tanınmasına destek verdi ve 2019 yılında ABD Senatosu’na 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan tasarıya imza attı. Senato, 2019 yılının sonunda 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak tanıyan tasarıyı kabul etti.

Harris, Trump’ın Suriye’deki askerlerini geri çekme kararına da tepki göstererek, sert bir dille eleştirdi.

TRUMP’TAN HARRİS’İN ADAYLIĞINA TEPKİ

ABD Başkanı Trump, Biden’ın seçimine tepki gösterdi. Trump, Biden’ın başkan yardımcısı adayı olarak bir kadın siyasetçiyi seçecek olmasını bazı erkeklerin “hakaret olarak görebileceklerini” söyledi

Trump Twitter hesabından paylaştığı videoda Harris’i “sahtekar” ve “radikal solcu” olarak tanımlandı

Halkbank ABD’deki İran yaptırımlarını delme davasından muaf olduğunu iddia etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder