14 Ağustos 2020 Cuma

Doğu Akdeniz’de diplomasi trafiği hızlandı: AB dışişleri bakanları toplanıyor

Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Yunanistan arasında artan gerilim sonrası diplomasi trafiği hızlandı. AB Dışişleri Bakanları bugün Yunanistan’ın çağrısı üzerine konuyu görüşmek üzere toplanacak. Almanya, arabuluculuk rolüne devam ederken ABD’den de itidal çağrısı geldi.

BOLD – Türkiye’nin Oruç Reis gemisini sismik arama çalışmaları için Doğu Akdeniz’e göndermesiyle Ankara ve Atina arasında başlayan deniz sınırları gerilimi, bugün Avrupa Birliği ülkelerinin Dışişleri Bakanlarının gündeminde. Yunanistan’ın çağrısıyla olağanüstü toplanacak olan Dışişleri Bakanları, son gelişmeleri görüşecek.

İSRAİL’DEN YUNANİSTAN’A DESTEK

Bu toplantı öncesinde Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias İsrail’i ziyaret ederek İsrailli mevkidaşı Gabi Ashkenazi ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü.

Netanyahu, görüşme sonrası Twitter hesabından yaptığı açıklamada Doğu Akdeniz’de Türkiye dahil herhangi bir ülke tarafından yapılacak “herhangi bir agresif eylemi ciddiye alacaklarını” söyledi.

TÜRKİYE VE YUNANİSTANDAN MEKİK DİPLOMASİSİ

Dendias ayrıca AB Dışişleri Bakanları toplantısından önce ABD Dışişleri bakanı Mike Pompeo ile de Doğu Akdeniz’i görüşmesi bekleniyor.

Yunan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Fransız mevkidaşı Florence Parly ile yaptığı görüşmeden sonra Doğu Akdenizde ortak askeri tatbikat yapılmasına karar verilmişti.

Fransa, Perşembe sabahı “Lafayette” adlı fırkateyni iki Rafale savaş uçağı eşliğinde Doğu Akdeniz’e göndermişti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise Yunanistan’ın deniz yetki alanları anlaşması imzaladığı Mısır’ın Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Türkiye’nin de diplomatik temasları artmış durumda. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Finlandiya, Estonya, Litvanya gibi AB Dışişleri Bakanlarıyla telefonda görüştü.

MERKEL YİNE DEVREYE GİRDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirerek arabuluculuk çalışmalarına devam ediyor.

Merkel’in her iki lidere de -21 Temmuz’da yaptığı gibi- bir kez daha “Doğu Akdeniz’deki gerginliği sonlandırmalarını ve müzakere masasına oturmalarını” tavsiye ettiği ifade edildi.

Yunanistan’ın müzakerelerin başlayabilmesi için önce Oruç Reis’in sismik arama çalışmalarını durdurup limana çekilmesi gerektiğini söylüyor.

Her iki ülkedeki diplomatik çevreler, Almanya lideri Merkel’in tarafların müzakere masasına oturmalarını sağlayacak bir dizi öneriler sunduğunu ve Türkiye ve Yunanistan’ın bu önerileri değerlendirme sürecine girdiğine dikkat çekiyor.

YUNANİSTAN-FRANSA ORTAK TATBİKATI

 

Yunanistan ile Fransa, dün Girit Adası açıklarında ortak deniz tatbikatına başladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Doğu Akdeniz’de ülkesinin askeri varlığını artıracağını bildirmişti.

Yunanistan Savunma Bakanlığı, söz konusu tatbikata Fransız fırkateyni Lafayette ile helikopter gemisi Tonnerre’in, Yunanistan deniz kuvvetlerinden de dört fırkateynin katıldığını ve tatbikat alanının, Türkiye’nin sismik çalışma yaptığı alanı da kapsadığını bildirdi.

Fransa Hava Kuvvetleri’ne ait iki adet Rafale tipi savaş uçağının da Girit’te bulunduğu ifade edildi.

MISIR DA TATBİKATA DAHİL OLABİLİR

Yunan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ve Yunanistan-Fransa ortak tatbikatı konusunda Mısır Savunma Bakanı General Muhammed Zeki ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Yunan medyasında çıkan haberlerde Mısır’ın da Yunanistan-Fransa ortak tatbikatına katılabileceği ifade ediliyor.

PENTAGON: GERİLİMİ DÜŞÜRÜN

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Doğu Akdeniz’deki gerginliğin düştüğünü görmek istediklerini belirterek, Fransa ve Türkiye’ye “anlaşmazlıklara bir çözüm bulmaları” çağrısı yaptı.

Hem Türkiye hem de Fransa’nın “oldukça önemli NATO müttefikleri” olduğunu vurgulayan Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, “ABD, Doğu Akdeniz’deki tansiyonun düştüğünü görmek istiyor.” dedi.

Hoffman, “Fransa ve Türkiye’yi birlikte çalışmaya devam ederken ve daha az iş birlikçi bir ortamda savaş gemileri ya da hava araçlarına sahip olma zorunluluğu barındırmayan çözümler bulurken görmek istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Türk ve Yunan fırkateynleriyle ilgili Erdoğan’dan kafa karıştıran sözler

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder