15 Ağustos 2020 Cumartesi

Prof. Dr. Yamanel: Vaka sayıları Kurban Bayramı’nın yansıması

Son dönem artan koronavirüs vaka sayılarının Kurban Bayramı’nın yansıması olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, okulların ertelenmesi kararını destekledi. “Bu vaka sayılarıyla açılması zordu. Kararlar anlık değişebiliyor. Çok dinamik bir süreç” dedi.

BOLD – Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, pandemiye ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

BİRİNCİ DALGA ÜZERİNE KÜÇÜK PİKLER GÖRÜYORUZ

Kurban Bayramı’nın vaka sayısına etkisine işaretle “Beklediğimiz artışlar. Ama sağlık sistemimizi zora sokacak kadar büyük artışlar olmadı. Ağustos’ta çok ciddi azalmalar bekliyorduk. İkinci dalgayı Eylül-Ekim gibi bekliyorduk ama daha henüz birinci dalganın üzerine küçük pikler görmeye başladık. Eylül’de daha dikkat etmemiz lazım. Hem kapalı ortamların yoğunlaşması hem okulların açılmasıyla vaka sayısının artabileceğini düşünüyoruz. Vatandaşımız çok daha dikkatli olmalı” diye konuştu.

Prof. Dr. Levent Yamanel, el hijyeni, maske ve sosyal mesafe uyarılarını tekrarladı.

GRİP AŞISI TAVSİYESİ DONDURULMUŞ GIDA İKAZI

Sonbahar ile ortaya çıkacak gribe dikkat çekerek bu hastalıkla Kovid-19’un belirtilerinin benzediğini kaydetti. Grip aşısı olunması gerektiğini söyleyip herkese tavsiye etti. Çin’de dondurulmuş tavuk kanadında virüs tespitine ilişkin de “Dondurulmuş gıdalarda virüse rastlanılabilir ve bunlarda virüsün yaşama ihtimali daha uzun. Çözdükten sonra mutlaka çok iyi pişirmemiz gerekiyor” önerisinde bulundu.

OKUL AÇILIŞININ ERTELENMESİNİ DESTEKLİYOR

Bilim Kurul tavsiyesi ile okul açılışının 1 ay ertelenmesine de değinen Yamanel, “Okullar bir aylık gecikmeyle açılacak. Ardından belli sınıfların açılması gündemde. Böyle olunca seyreltilmiş model oluyor ve online eğitim de diğer sınıflar için devam edecek. Okullarda daha güvenli ortam olacak. Bu vaka sayılarıyla okulların açılması biraz zordu. Tabi bir ay sonra yine vaka sayılarının değerlendirilmesi söz konusu. Kararlar anlık olarak değişebiliyor. Çünkü çok dinamik bir süreç” ifadelerini kullandı.

Okulların planı belli oldu: İki gün okul üç gün uzaktan eğitim

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder