14 Ağustos 2020 Cuma

Irak Türkiye’ye karşı Arap ülkelerini yardıma çağırdı

Irak, Salı günü iki komutanının öldüğü Türk SİHA saldırısı sonrasında Türk askerlerinin, topraklarından çekilmesi için Arap ülkelerinden yardım istedi. Suudi Arabistan, Türkiye’nin Kuzey Irak’a düzenlediği saldırıyı kınadı.

BOLD – Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye’nin Irak topraklarında yürüttüğü askeri operasyonlara karşı Arap ülkelerinden yardım istedi. Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Hüseyin’in Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Kuveytli mevkidaşları ve Arap Birliği yetkilileriyle temasa geçtiği ve Ankara’ya karşı diplomatik destek istediği bildirildi. Açıklamada Irak Dışişleri Bakanı’nın, Arap ülkelerini “tehlikeli gelişmelerden kaçınmak ve Türkiye’yi Irak’a sızan birliklerini geri çekmeye zorlamak üzere ortak tutum sergilenmesi için yoğun çaba göstermeye çağırdığı” kaydedildi.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN TÜRKİYE’YE KINAMA

Suudi Arabistan, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta PKK hedeflerine düzenlediği ve üst düzey Iraklı askerlerin hayatını kaybettiği hava saldırısını kınadı. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Huseyin ile görüşen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed El Cubeyr, Bağdat’a taziyelerini sundu. Görüşmede her iki bakanında Türkiye’nin düzenlediği operasyonların Irak’ın egemenliğini ihlal ettiği ve bölge barışını tehlikeye attığı konusunda hem fikir olduklarını belirttikleri aktarıldı. Fransa ve Mısır da daha önce yaptıkları açıklamada saldırı nedeniyle Türkiye’ye tepki göstermişti.

IRAKLI 2 ÜST DÜZEY KOMUTAN ÖLDÜ

Irak, Salı günü Türk SİHA’larıyla (silahlı insansız hava aracı) düzenlenen bir hava saldırısında Irak’ın kuzeyinde iki Iraklı sınır muhafaza komutanının öldüğünü duyurmuş, saldırı sırasında Iraklı komutanların PKK’lı yetkililerle görüşme halinde olduğu bildirilmişti. Çarşamba günü Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Türkiye’nin operasyonlarıyla ilgili olarak üçüncü kez Irak Dışişleri’ne çağrılarak, “egemenlik ihlali” ve “açık saldırganlık” olarak nitelendirilen Türk operasyonlarını kınayan bir protesto notası verildi. Irak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Bağdat ve Erbil’e yapacağı ziyareti de iptal etmişti. Türk Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada operasyonların devam edeceği mesajını vermişti.

Fransa ve Mısır’dan Iraklı komutanların öldürülmesiyle ilgili Türkiye’ye tepki

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder