12 Ağustos 2020 Çarşamba

Irak Ordusu: Türk SİHA’ları iki komutanımızı öldürdü

Irak ordusu, Türkiye’nin Kuzey Irak’a düzenlediği insansız hava aracı saldırısında iki Iraklı üst düzey askeri yetkilinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ziyaretini iptal etti.

BOLD – Türkiye’nin Kuzey Irak’a düzenlediği insansız hava aracı saldırısında Irak ordusundan iki üst düzey yetkilinin öldüğü açıklandı. Irak ordusundan yapılan açıklamada insansız hava aracının, Iraklı Sınır Muhafızları’na ait bir aracı hedef aldığı ve araçtaki iki Iraklı komutan ile şoförün hayatını kaybettiği belirtildi.

PKK İLE GÖRÜŞME

Erbil vilayetine bağlı Sidekan’ın Belediye Başkanı İhsan Çelebi, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, Sınır Muhafızları komutanlarının PKK’lılarla görüşme hâlindeyken vurulduğunu söyledi.

AFP’ye konuşan görgü tanıkları, dün gün içerisinde daha önce Iraklı güçlerle PKK’lılar arasında çatışmalar olduğunu bildirdi. Ajansa bilgi veren yerel kaynaklara göre, Iraklı askeri yetkililer ile PKK arasındaki görüşme de bölgedeki tansiyonun düşürülmesi amacıyla gerçekleştirildi.

Associated Press haber ajansına konuşan iki Iraklı güvenlik yetkilisi de komutanların PKK’lılarla görüştüğünü doğruladı. Ajansa konuşan Iraklı güvenlik yetkilileri, olayda beş kişinin daha öldüğünü belirtti. Ancak yetkililer, bu kişilerin asker ya da sivil olup olmadığına dair bilgi vermedi.

BAĞDAT, AKAR’IN ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

İki ülke ilişkilerini geren olayın ardından Bağdat, Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Irak ziyaretini iptal etti.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bağdat’ın perşembe günü yapılması planlanan ziyareti iptal ettiğini duyurdu. Akar’ın Irak ziyareti kapsamında önce Bağdat’ı ardından da Erbil’i ziyaret etmesi planlanmıştı.

Ayrıca Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’nin yeniden dışişleri bakanlığına çağrılacağı bildirildi. Bu, hazirandan bu yana Türk Büyükelçi’nin Dışişleri’ne üçüncü çağırılışı olacak.

Türkiye’nin Kuzey Irak’ta PKK’ya yönelik sürdürdüğü operasyonlar kapsamında ilk kez Irak ordusu mensupları hayatını kaybederken, Bağdat bunu “Türkiye’nin drone aracılığıyla yaptığı açık bir saldırı” şeklinde değerlendirdi.

“EGEMENLİĞİMİZİN İHLALİDİR, KINIYORUZ”

Saldırıya bir tepki de Irak Cumhurbaşkanlığından geldi. Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, “Türk ordusunun Irak toprakları içerisindeki ihlalleri, Irak’ın egemenliğine yönelik tehlikeli bir ihlaldir, kınıyoruz ve Ankara’yı tüm askeri operasyonlarını durdurmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Lübnan Hükumeti patlama ihtimaline karşı geçen ay uyarılmış: Ölü sayısı 171 oldu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder