12 Aralık 2020 Cumartesi

35 kiloya düşen kanser hastası mahkuma tahliye talebi

İnsan Hakları Derneği, cezaevinde yakalandığı mide kanseri nedeniyle 35 kiloya kadar düşen Bedri Çakmak’ın tahliye edilmesi için çağrı yaptı. Çakmak’ın normal şartlarda Mart 2021’de cezasını tamamlayıp tahliye olması gerekiyor.

BOLD – İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çektikleri “F Oturumu” eylemlerini 455’incisi haftasında Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sosyal medya üzerinden gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve ileri derecede mide kanseri hastası Bedri Çakmak’ın tahliye edilmesi çağrısı yapıldı.

35 KİLOYA DÜŞTÜ, DURUMU AĞIRLAŞIYOR

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre komisyon adına açıklamayı okuyan Taylan Bekin, dikkatleri 11 yıldır cezaevinde olan ve ileri derecede mide kanseri hastası Bedri Çakmak’a çekti. Hapishane koşullarında tedavisi ve bakımı yapılamayan Çakmak’ın 35 kiloya düştüğü açıklandı.

“CEZAEVİNDE KALAMAZ” RAPORU VAR

Çakmak’a dair kaldırıldığı Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından “cezaevinde kalamaz” raporu verildiğini belirten Bekin, “Bu rapor üzerine infaz ertelemesi talebiyle avukatları aracılığıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvuruya dair halen Adli Tıp Kurumu’nun raporu bekleniyor. Mart 2021 tarihinde cezası bitecek olan Çakmak için infaz erteleme kararının geciktirildiği her an, onu dört duvar arasında ölüme yaklaştırıyor ve hapishaneden sağ çıkma olasılığını küçültüyor. Adli Tıp Kurumu’na sesleniyoruz; Bedri Çakmak’ın raporunu ivedilikle tamamlayın ve serbest bırakılarak hayatta kalabilmesinin önünü açın” ifadelerini kullandı.

KOVİD-19 TEHDİTİ SÜRÜYOR

Diğer yandan açıklamada Kovid-19 salgının cezaevlerinde bulunan tutukluların yaşam haklarını tehdit ettiği bir kez daha vurgulandı. Cezaevlerinde tıbbi bakım, tedavi, salgından korunma, hijyen ve beslenme imkanlarının yetersiz olduğunu belirten Bekin, “Hapishanelerde salgının hızla yayılmasına rağmen, ağır hasta mahpuslar dahil risk altındaki mahpuslar serbest bırakılmıyorlar. Nitekim TİHV Dokümantasyon Merkezi’nin tespitlerine göre; 2020 yılının ilk 11 ayında en az 8 mahpus Kovid-19 nedeniyle yaşamanı yitirmiştir. Yaşam hakları korunmayan mahpuslar bir de ağır tecride tabi tutularak, giderek daha fazla yalnız ve dayanışmadan yoksun hale getiriliyorlar” dedi.

Bedri Çakmak ve diğer tüm hasta tutukluların sağlığa erişim ve tedavileri önündeki engellerin kaldırılması yönündeki taleplerini dile getiren Bekin, son olarak salgın sürecinin yarattığı riskler dikkate alınarak, risk grubundaki mahpusların infaz ertelenmesi veya tahliye yoluyla serbest bırakılmalarının sağlanması için yetkilileri göreve çağırdı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder