10 Aralık 2020 Perşembe

Asgari ücretli 4 yılda 135 dolar kaybetti

Aldığı maaş 2016 yılında 430 dolara denk gelen asgari ücretli, geride kalan 4 yılda döviz kurundaki yükselme sonrasında 135 dolar kaybetti. Asgari ücretlinin maaşı 295 dolara kadar geriledi. 

BOLD – Asgari ücret erimeye devam ediyor. Milyonlarca çalışanın geçim kaynağı olan asgari ücret, 295 dolara kadar geriledi. Dövizdeki artışın sürmesi ile düşüşün devam etmesi bekleniyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET BELİRLENECEK

Milyonlarca çalışan tarafından merakla beklenen 2021 yılı asgari ücretinin belirlenmesi yönünde çalışmalar devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk olarak 4 Aralık tarihinde toplandı. İlk toplantıdan karar çıkmazken gözler ikinci toplantıya çevrildi. Çalışanların meraklı bekleyişi devam ederken kurlardaki gelişime bağlı olarak, halen yürürlükte olan asgari ücretin döviz cinsinden değeri de erimeye devam ediyor.

BULGARİSTAN’IN BİLE GERİSİNE DÜŞTÜ

2016 yılında 430, bu yılın başında 392 dolara denk gelen 2 bin 324 liralık asgari ücret, yılın sonunda 295 dolara düştü. Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye’ye en yakın asgari ücret 371 dolar ile Bulgaristan’da uygulanıyor. En yüksek asgari ücret tutarı ise 2 bin 548 dolar ile Lüksemburg’da uygulanıyor.

HANGİ BESİN GRUPLARININ BAZI ALINDIĞI BİLİNMİYOR

Asgari ücretin belirlenmesinde teknik olarak TÜİK’in yaptığı ve genellikle Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısında sunulan bir işçinin kalori ihtiyacına bağlı olarak aylık geçim için yapması gereken harcama önemli rol oynuyor. TÜİK bu hesaplamayı, hafif, ota ve ağır işlerde çalışan bireylerin günlük kalori tüketimine bağlı olarak hesaplıyor. Hangi besin gruplarını baz aldığı açıklanmamakla birlikte genel olarak resmi bir nitelik taşıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 15 Aralık’ta TİSK’te, 22 Aralık’ta ise TÜRKİŞ’te yapacak.

Cezaevinde koronavirüsten ölüm: Babam gitti başka canlar yanmasın

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder