8 Aralık 2020 Salı

Devlet Tiyatroları’nda koronavirüs krizi, pozitif tanılı personel çalışmaya zorlanıyor

Devlet Tiyatroları dekoratörü Ali Cem Köroğlu’nun koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesi uzun süredir seslendirilen ihmal ve güvensiz çalışma koşulları iddialarını artırdı.

BOLD– Tüm Türkiye’de kısmi karantina koşularının uygulandığı şu günlerde ısrarla “evde kalın” çağrıları yapılırken Devlet Tiyatroları’na (DT) bağlı tiyatro ve operalar çalışmaya devam ediyor. Birçok sanatçının dile getirdiği ihmal ve sağlıksız çalışma koşulları ise 62 yaşındaki Ali Cem Köroğlu’nun 6 Aralık’ta yaşamını yitirmesi üzerine yeniden gündeme geldi.

Ali Cem Köroğlu

GENEL MÜDÜRÜN OĞLU 40 KİŞİYE VİRÜS BULAŞTIRDI

DW Türkçe‘den Pelin Ünker’in haberine göre, DT Genel Müdürü Mustafa Kurt’un oğlu Akın Kurt’un sözleşmeli olarak yer aldığüı oyunun çalışmaları sırasında karantina koşullarına uymadığı için 40’ı aşkın kişiye virüs bulaştırdığı iddia ediliyor. Kurt’un ilk gösterimden bir gün sonra yapılan testinin pozitif çıkktığı belirtiliyor. Sanatçının babası ve DT Genel Müdürü Mustafa Kurt’un da bu sırada karantina sürecinde olduğu ve Akın Kurt’un virüsü oyun öncesi kendisini ziyarete gelen annesinden almış olabileceği de gündemdeki iddialar arasında.

Füsun Demirel

SANATÇILARDAN TEPKİ: SORUMLU BAKANLIK

Ali Cem Köroğlu’nun vefatı üzerine birçok sanatçı sosyal medya hesabından DT’nin uyuglamalrına tepki gösterdi. DW’ye konuşan tiyatrocu Füsun Demirel Köroğlu’nun vefatının baş sorumlusu olarak Kültür Bakanlığını ve DT Müdürülüğünü sorumlu tuttuklarını şu sözlerle dile getirdi:

“Burada önce Kültür Bakanlığının sonra Müdür Mustafa Kurt’un ve sonra oğlu Akın Kurt’un ciddi ihmali ve sorumsuzluğu vardır. Akın Kurt neden pozitif olan babası Mustafa Kurt’un yanında olan annesi ile görüştü? Ailece pozitif olmalarına rağmen prömiyere kadar test yaptırmayıp prömiyer ertesi test yapılan Akın Kurt pozitif çıkıyor. Zaten onlarca kisiye bulaşmış o süreçte. Bakanlığın müdürlüklerden inisiyatif ve yetkiyi almasıyla işleyiş tam bir boyunduruk sistemine dönüştürülmüştür.”

DT bünyesinde düzenli olarak mesai yapan çalışanlara zorunlu çalışmaya tabi tutuldukları halde test yaptırılmadığı, sanatçıların ancak kendi imkânları ile test olabildikleri de Demirel’in verdiği bilgiler arasında.

50’DEN FAZLA POZİTİF VAKA VAR

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde Devlet Tiyatroları’nda sadece İzmir’de 50’den fazla çalışanın kovid-19’a yakalandığını belirtmişti.

Hatırlanacağı üzere 1 Aralık’ta açıklanan tedbirler kapsamında sanat faaliyetleri durdurulmuştu. DT ise sadece 19.30 olan gösterim saatleri 18.00’e çekmekle yetinmiş, çalışmalara ara vermemişti.

DT Genel Müdürü Mustafa Kurt

DT GENEL MÜDÜRÜ KARANTİNA SÜRESİNİ 10 GÜNE ÇEKTİ

Pelin Ünker’e açıklamalarda bulunan Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan bir oyuncu ise pandemi koşullarındaki çalışma sürecini şöyle anlatıyor: “Resmi olarak 14 gün olması gereken karantina süreleri DT Genel Müdürü Mustafa Kurt tarafından değiştirildi, 10 güne çekildi. Ekipten pozitif kişilerin ayrılıp negatiflerle çalışmaya devam edilmesi söz konusu. Ankara’da ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ oyununda bir pozitif vaka kulise geliyor, ben pozitifim kendinize dikkat edin diyor. Oyunda 50’den fazla kişi çalışıyor. Diğerleri prova almaya devam ediyor.”

Geçtiğimiz hafta pozitif vakaların gündem olmasının ardından Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’daki temsil ve provalar durdurulsa da diğer bölgelerdeki çalışmalar halen devam etmekte.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder