11 Aralık 2020 Cuma

İran’da protestoları haber yapan gazeteci idam edildi

İran’da 2017 yılındaki protestolar hakkında haber yapan gazeteci Ruhollah Zam, idam edildi. Gazeteci Zam, “yeryüzünde fesat çıkarmak”tan suçlu bulunurken, bu suç tanımlaması casusluk ya da hükumeti devirme cezalarında kullanılıyor.

BOLD – Cezası İran Yüksek Mahkemesi tarafında 2019’da onanan İranlı gazeteci Ruhollah Zam, idam edildi. Zam daha önce Fransa’nın başkenti Paris’te sürgündeydi. İran’a neden ve nasıl gittiği net olarak bilinmeyen gazeteci, ülkesinde istihbarat görevlileri tarafından tutuklanmıştı.

İdam kararını Reuters haber ajansının son dakika olarak duyurdu. Zam, AmadNews isimli sitesinde İranlı yöneticiler hakkında videolar paylaşıyordu. Haber sitesinin bir milyondan fazla takipçisi vardı.

İdam cezasına çarptırılan gazeteci, ekonomik sıkıntıları protesto etmek için 2017 yılında İran’da yapılan gösterilerin yer ve zamanını da Telegram uygulaması üzerinden duyuruyordu. Telegram İran yönetiminin isteği üzerine Zam’ın hesabını kapatmıştı. Ancak İranlı gazeteci başka bir isimle Telegram uygulamasındaki yayınlarına devam etmişti.

“YERYÜZÜNDE FESAT ÇIKARMA”

İdam kararı ile ilgili yapılan açıklamada Ruhollah Zam’ın “yeryüzünde fesat çıkarma”dan suçlu bulunduğu açıklandı. Bu terim İran’da casusluk ya da hükümeti devirme cezaları söz konusu olduğunda kullanılıyor. Diğer yandan Zam, Temmuz ayında yaptığı bir röportajda, Ekim 2019’da tutuklanmasından bu yana 30 kilo verdiğini söylemişti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder