9 Aralık 2020 Çarşamba

Sanayi kenti Antep’te her iki kişiden biri icralık

Güneydoğu Anadolu’nun lokomotifi konumundaki Gaziantep ekonomisi, icralarla felç olmuş durumda. Kentteki 18 yaş üzerindeki her iki kişiden biri icralık. CHP’li Yılmazkaya, bu durumun ekonomik krizin boyutlarını gösterdiğini kaydetti.  

BOLD – CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin boyutlarını icra dosyalarına ilişkin rakamlar üzerinden ortaya koydu. Vatandaşın borç içinde yüzdüğünü belirten Bayram Yılmazkaya, bankalara borcu bulunan vatandaş sayısının son bir yılda 2 milyon 268 bin kişi artarak 33 milyon 643 bin kişiye çıktığını belirtti.

AÇIK İCRA DOSYA SAYISI 654 BİN

Gaziantep’te bile her aileden mutlaka icralık olan veya borcu olan birileri bulunduğunu söyleyen Yılmazkaya, “2020 verilerine göre Gaziantep’te açık icra dosyası sayısının 654 bin dolayında olduğu görülmektedir. 2 milyon nüfuslu kentin 0-18 yaş aralığında 650 bin 700 bin dolayında çocuk nüfusu olduğuna göre geriye kalan 18 yaş üstü nüfusun yarısı yani Gaziantep’in yarısı icralık demek oluyor. Sadece bu veriler bile ülkenin geldiği durumu, vatandaşın yaşadığı büyük sıkıntıları ortaya koymaktadır” dedi.

HALKIN KREDİ BORÇLARINDA DEV ARTIŞ

AKP hükumetlerinin kötü ekonomik yönetimlerinin faturasını vatandaşın ödediğini belirten Yılmazkaya, iktidarın, salgın döneminde vatandaşın ve esnafın yanında olmadığına dikkat çekti. Yılmazkaya, “Vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu Kasım sonu itibariyle 5,4 milyar lira artarak 830 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 687,3 milyar lirası tüketici kredilerinden, 142,7 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Kasımın son haftası tüketici kredileri 2,4 milyar lira kredi kartı borçları ise 2,8 milyar lira arttı. Tüketici kredisi ve kredi kartı borçları yılbaşından bu yana ise 239 milyar lira arttı” dedi.

HALK BANKALARA 10 AYDA 67.1 MİLYAR LİRA FAİZ ÖDEDİ

Yılmazkaya, “Vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle bu yılın ocak-ekim döneminde bankalara ödediği faiz ise 67,1 milyar liraya kadar yükseldi. Faiz oranlarında son aylarda yaşanan yükseliş eğilimi, bankalara borçları bu yıl oldukça yüksek miktarlarda artan vatandaşların bankalara fiilen ödeyeceği faiz tutarını da önümüzdeki aylarda oldukça artıracak. Vatandaşın 18 yıllık AKP Hükumetleri döneminde kredi kartı ve tüketici kredisi borçları nedeniyle bankalara ödediği toplam faiz ise 591,4 milyar liraya ulaştı” ifadelerini kullandı.

3 MİLYON 485 BİN KİŞİ BORCUNU ÖDEYEMİYOR

Yılmazkaya, “Risk merkezinin verilerine göre sn beş yılda kredi kartı veya bireysel kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınan ve borcu halen devam eden vatandaş sayısı ise ekim ayı itibariyle 3 milyon 485 bin kişi olarak gerçekleşti. Risk Merkezinin verilerine göre takipteki vatandaşların borcu 22,7 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Bankalara borcu bulunan vatandaş sayısı ise son bir yılda 2 milyon 268 bin kişi artarak 33 milyon 643 bin kişiye çıktı” dedi.

Cezaevinde koronavirüsten ölüm: Babam gitti başka canlar yanmasın

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder