12 Aralık 2020 Cumartesi

Uşak’ta çıplak aramaya maruz kalan kız öğrenciler yeniden gündemde

Dört ay önce Bold Medya’nın duyurduğu Uşak’ta çıplak aramadan geçen kız öğrenciler TBMM’de yeniden gündeme geldi.

BOLD – Uşak’ta gözaltında çıplak aramaya maruz kalan üniversite öğrencileri Türkiye’nin gündemine 4 ay sonra girdi. HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun daha önce birçok kez dile getirdiği olayı TBMM’de yeniden gündeme getirdiği video dünden beri paylaşım ve izlenme rekoru kırıyor.

TBMM kürsüsünde “Uşak Emniyet Müdürlüğünde ne oldu biliyor musunuz?” diye soran Gergerlioğlu, “30 üniversite öğrencisi genç kadın çıplak aramaya maruz tutuldu. Açık söyleyeyim, emniyette “Külotunuzu çıkarın, oturun kalkın bakalım.” dendi ve yaptırdılar, yazıklar olsun.” ifadelerini kullandı.

“BU İDDİA DERHAL SORUŞTURULMALDIR”

Gergerlioğlu’nun paylaşımından sonra genç kızlara yapılanları yeni fark eden yazar Emre Kongar, tarihçi Ayşe Hür, kadın hakları savunuculuğu yapan Mor Dayanışma Derneği ve T24 gibi haber siteleri Gergerlioğlu’na destek verdi. Cumhuriyet gazetesi yazarı Emre Kongar, “Asıl me too ifşası. Bu iddia derhal soruşturulmalıdır!” dedi. Ayşe Hür, “Bu ülkede 1970’lerden beri kadınlara -hele de siyasetle uğraşan kadınlara- karakollarda, sorgu ve işkence odalarında, hapishanelerde yapılan sistematik taciz ve tecavüzleri ne kadar az konuştuk ve hala ne kadar az konuşuyoruz.” ifadelerini kullandı.

“BU ZİHNİYETİN KARŞISINDA OLACAĞIZ”

Mor Dayanışma ise “Eylül ayında yapılan soruşturma sonrası Uşak Emniyeti’nde 30’a yakın kadına uygulanan çıplak aramayı HDP milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyon üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu yeniden meclis gündemine taşıdı ve soru önergesi verdi. Erkek egemen sistemin İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere yasal kazanımlarımıza ve kadın hareketine dönük saldırıları, şiddet faillerini aklatan ve şiddeti meşrulaştıran söylemleri kadınlara dönük yaklaşımlarını net olarak ortaya koyuyor. Kolluk kuvvetine geniş yetki veren, çocuk istismarcılarına af tasarısına imza atan, bekçi yasasını gündeme sokan eril aklın kadın iradesine tahammülü olmadığını biliyoruz. Çıplak arama ile kadınları sindirme yoluna giden, şiddeti meşrulaştıran bu zihniyetin karşısında olacağız.” açıklamasında duyurdu.

NE OLMUŞTU?

Uşak Üniversitesi’nde okuyan 23’ü kız öğrenci ile 4’ü farklı mesleklerden 27 kişi, Cemaat soruşturmaları kapsamında 31 Ağustos 2020’de gözaltına alındı. Pandemi nedeniyle online derslere devam eden öğrenciler farklı illerden toplanıp Uşak’a getirildi. Uşak KOM, Uşak TEM ve çevredeki karakollara dağıtılan öğrencilerden bazılarına UŞAK KOM’da çıplak arama yapıldı.

5 gün gözaltında kalan öğrenciler 4 Eylül’de Uşak Adliyesinde mahkemeye çıkarıldı. Öğlen 13.30’da başlayan mahkeme 18.00’de bitti ve 22 öğrenci yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. 1’i öğrenci olmak üzere 5 kişi ise tutuklandı.

Öğrenciler 5 gün boyunca avukatlarıyla sadece resmi ifadeleri alınırken görüşebildi. Onun dışında özel görüşmek isteyenlerin talepleri reddedildi. Öğrencilerle “özel mülakat” adı altında resmi olmayan, psikolojik baskının çok fazla olduğu görüşmeler yapıldı. Bir öğrenci bu sorgu sırasında 3 kez bayıldı, dışarı çıkarılıp hava aldırıldıktan sonra sorgusuna devam edildi.

Serbest bırakıldıktan 3 gün sonra kendini ancak toparlayabilen bir kız öğrenci (kimliği güvenlik gerekçesiyle gizli tutuldu) Uşak KOM ve İzmir Bozyaka Karakolu’nda yaşadığı iki çıplak arama olayını ilk kez Bold Medya’ya anlattı.

Kadın polisler tarafından 2 kez çıplak aramadan geçirilen öğrenci, külotunu dizine kadar indirdiklerini ve otur-kalk hareketi yaptırdıklarını söyledi. Sevinç Özarslan’a konuşan öğrencinin ifadeleri tam olarak şöyle:

“Arama yapılırken soyunduk. Üst tarafımda bady ve üst iç çamaşırı kaldı. Yani üst iç çamaşırımı kaldırıp sırtıma ve ön tarafıma baktılar. Sütyenimizi kaldırarak elle kontrol ettiler. Eldivenle yaptılar bunu. Saçıma baktılar. Toka, yüzük vs. demir, metal varsa aldılar. Altta pantolonu tamamen çıkarttırıyorlar. İç çamaşırınızı dizlerinize kadar indirip otur kalk yaptırdılar. Dokunma yok ama ben body’yi biraz aşağı doğru indirip mahrem yerimizi kapattım ama bazı arkadaşlara ona bile müsaade etmediler. Evet, külodumuzu indirmek zorunda kaldık ve ayaktayken otur kalk pozisyonu yaptırdılar (derin bir nefes alıyor)… Sebebini bilmiyorum. Bunu herkese yapıyorlarmış. Uşak’ta da yaptılar. Ben belden aşağıyı body ile saklayabildim, beni görmediler diyebilirim ama o bile psikolojik olarak çok yoran ve kıracı bir durumdu.”

Bold Medya’nın duyurduğu olay daha sonra HDP Milletvekili ve insan hakları savunucu Ömer Faruk Gergerelioğlu tarafından gündeme getirildi. Euronews, Halk TV gibi basın kuruluşları, insan hakları örgütleri kız öğrencilerle görüşmek istedi. Ancak öğrenciler utandıkları, çekindikleri, en çok da korkutuldukları için daha fazla kimseyle görüşmek istemediklerini söyledi. Öğrenciler yaşadıkları travmayı hala daha atlatamadı. Aradan 4 ay geçmesine rağmen çıplak aramadan geçen öğrencilerin durumu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

Kız öğrencilere işkence: Külotunu indirip otur-kalk yaptırdılar!

30 kız öğrenci 3 gündür gözaltında!

Kadınlar çıplak arama dayatmasını anlatıyor: Kurbağa gibi zıplattılar!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder