11 Aralık 2020 Cuma

Trump Türkiye’ye ‘hafif’ S-400 yaptırımlarını her an açıklayabilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasıyla ilgili yaptırımları bugün açıklayabileceği bildirildi. ABD basınında yer alan haberlerde, yaptırımların hafif olmasının beklendiği belirtildi.

BOLD – Financial Times gazetesi, konuya yakın bir kaynağın, Trump yönetiminin Kongre’nin olası tepkisini hafifletmek amacıyla yaptırımları “mümkün olan en hafif halinde tutmak” istediğini bildirdi.

Gazeteye konuşan bir kaynak, Trump’ın Senato’nun kısa bir süre içerisinde oylaması beklenen savunma yasa tasarısında tanımlanan sert yaptırımlara karşı “ön almak istediğini” ifade etti.

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını da içeren 740 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı’nı (NDAA) bu hafta içinde ezici bir çoğunlukla kabul etti. Tasarının Senato’da da üçte ikinin üzerinde bir çoğunlukla kabul edilmesi halinde Trump’ın da veto yetkisi ortadan kalkmış olacak.

Amerikan Kongresi, Rus hava savunma sistemleri nedeniyle uzun süredir Ankara’ya yaptırım uygulanması için Donald Trump yönetimine baskı uyguluyordu.

ERDOĞAN, AİLESİ VE BANKALAR HEDEF ALINMAYACAK

Wall Street Journal gazetesi, Trump’ın yürürlüğe sokmayı planladığı yaptırımların bazı kişi ve kuruluşları hedef almasının beklendiğini belirtti.

Foreign Policy’nin web sitesinde yer alan ve konuya yakın iki kaynağa dayandırılan haberde de yaptırım paketinin “yumuşak olmasının” beklendiği aktarıldı.

Habere göre, yaptırımların Cumhurbaşkanı Erdoğan, ailesi ya da bankalar yerine, Savunma Sanayii Başkanlığı ve kurumun Başkanı İsmail Demir’e yönelik olacağı tahmin ediliyor.

Analistlere göre yaptırım kararı, ocak ayında göreve gelecek seçilmiş Başkanı Joe Biden ile Ankara arasında zaten gergin olan ilişkilerde daha da gerilime neden olabilir.

“YAPTIRIMLAR GERİ TEPER”

Bu arada Washington’ın yaptırım açıklayabileceği yönündeki iddiaların basına sızmasının ardından üst düzey bir Türk yetkili, söz konusu yaptırımların geri tepeceği uyarısında bulundu.

Reuters’ın haberine göre adı açıklanmayan Türk yetkili, “Yaptırımlar herhangi bir sonuca varmaz, aksine ters etki yapar. İlişkilere zarar verir. Türkiye, sorunların diplomasi ve müzakere yoluyla çözülmesinden yana. Tek taraflı dayatmaları kabul etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

TEMSİLCİLER MECLİSİ YASAYI KABUL ETTİ

ABD Temsilciler Meclisi, önceki gün Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı’nı kabul etmişti.

Kabul edilen NDAA tasarısının Türkiye kısmında, Ankara’nın S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep ediliyor.

Tasarıda, başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların “ithal edilen malları” kapsamaması isteniyor.

“İmzalamayacağım” dediği Türkiye’ye yaptırımlarına onay verdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder