11 Aralık 2020 Cuma

ABD’li eski Büyükelçi James Jeffrey’den Erdoğan analizi: Dişinizi gösterene kadar geri adım atmaz

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi ve eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Türkiye’den ayırmamız gerekiyor. Siz Erdoğan’a dişlerinizi gösterene kadar o geri adım atmaz” dedi.

BOLD – Bir dönem ABD’nin Ankara, ardından da Bağdat Büyükelçisi olarak da görev yapan Jeffrey, al Monitor’a verdiği mülakatta, Joe Biden yönetiminin Erdoğan’a yaklaşımının nasıl olması gerektiği sorusunu yanıtladı.

Jeffrey, “Biden için en büyük zorluk Çin, Rusya, Kuzey Kore, İran’la yapılan nükleer anlaşma (JCPOA) ve iklim olacak. Bunlar en büyük beş mesele. Türkiye ise altıncı sırada geliyor. Çünkü Türkiye ilk beşin ikisini doğrudan etkiliyor: İran ve Rusya. Sekiz veya dokuzuncu sırada ise terörizmle mücadele var.” ifadelerini kullandı.

“ERDOĞAN, ÇILDIRACAK KADAR KİBİRLİ, ÖNGÖRÜLEMEZ”

AKP’Lİ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “büyük güç” konusunda iyi bir düşünceye sahip olduğunu dile getiren Jeffrey, “Herhangi bir boşluk gördüğü yerde harekete geçiyor. Erdoğan’la ilgili diğer mesele de çıldıracak kadar kibirli, öngörülemez ve kazan-kazan çözüm yolunu kabul etmiyor olması.” ifadesini kullandı.

“EKONOMİLERİNİ YIKMAYA HAZIRDIK”

“Biden yönetimi Erdoğan’a nasıl yaklaşmalı?” sorusunu yanıtlayan Jeffrey: Erdoğan, siz ona dişlerinizi gösterene kadar geri adım atmaz. Ekim 2019’da Suriye’nin kuzeydoğusundaki ateşkesi müzakere ettiğimizde yaptığımız buydu. Ekonomilerini yıkmaya hazırdık. Rus uçağı düşürüldükten sonra Putin’in yaptığı buydu. Ruslar İdlib’de Türklere iki kez güçlü mesaj verdiler. Bir Türk taburunu hedef aldılar ama sonuç Rusların istediği gibi olmadı.” dedi.

Alman ve Yunan vekillerden Merkel’e mektup: Türkiye’ye denizaltı satışını durdurun

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder