Aşılamaya rağmen Avrupa’da vaka sayılarının artması ve bazı Avrupa ülkelerinin tedbirleri yeniden sıkılaştırması yeni protesto gösterilerini tetikledi. Protestolar bu kez aşı ve aşı kartı uygulamalarını hedef aldı. Yunanistan, Fransa ve İtalya’da yeniden başlayan gösterilere binlerce kişi katıldı.
BOLD ANALİZ – Birçok Avrupa ülkesi, Kovid-19’un daha bulaşıcı türü olan Delta varyantının neden olduğu vaka sayılarındaki yükselişin önüne geçmek için yeni önlemler açıkladı.
YUNANİSTAN’DAKİ GÖSTERİLERE ŞİDDET BULAŞTI
Yunanistan’da aşı karşıtlarının protesto gösterisine polis müdahale etti. Başkent Atina’da parlamento binası önünde toplanan 4 bin kadar kişi, bu ay üçüncü kez protesto gösterisi düzenledi. Göstericiler, sağlık hizmetleri gibi bazı sektörlerde aşı yapılmasının mecburi olmasını protesto etti.
İlerleyen saatlerde göstericiler polise molotof bombası ve taşlarla saldırırken, güvenlik güçlerinin de tazyikli su ve biber gazıyla karşılık verdiği görüldü. Gösteriler sırasında 25 kişi geçici olarak gözaltına alındı.
Bir turizm ülkesi olan Yunanistan’da vakalardaki artış üzerine hükümet iki hafta önce tedbirleri artırma yoluna gitmiş, bakım ve sağlık sektöründe çalışanlara aşı olma yükümlülüğü getirmişti. Aksi takdirde ücretsiz izne çıkarılacakları açıklanmıştı. Vatandaşların da gastromi, kültür-sanat, kulüplerin buluşmaları, tiyatro vb kapalı alanlarda yapılan etkinliklere sadece aşı olanlarının girmesine müsade edileceği bildirilmişti.
FRANSA’DA 150 BİN KİŞİ SOKAKTAYDI
Fransa’da da binlerce kişi hükümetin yeni Kovid-19 önlemlerine ve aşı kartı uygulamasına karşı protesto gösterileri düzenledi.
Polis, aşırı sağcı aktivistler ve Sarı Yeleklilerin de katıldığı Paris’teki gösterilere tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Ülke genelinde gösterilere 150 binden fazla kişinin katıldığı açıklandı.
Ülke genelinde düzenlenen gösterilerde protestocular ‘özgürlük’ sloganlarıyla 12 Temmuz’da Kovid-19 önlemlerini açıklayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a karşı tepkilerini dile getirdi.
Paris’te Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınında meydana gelen şiddet olaylarında dokuz kişi geçici olarak gözaltına alındı.
Pandemide 4. dalgayla karşı karşıya gelen ve vaka sayılarının yükselişe geçtiği Fransa’da cuma günü parlamento tarafından onaylanan yasa, 1 Ağustos’tan itibaren restoran, cafe ve barlara girişlerde “pass sanitaire” adı verilen özel bir belge gösterme zorunluluğu getiriyor. Çarşamba gününden beri sinema, müze, tiyatro gibi alanlarda benzer bir uygulama başlatılmıştı. Bu belgeyi elde etmek için 2 doz aşı olmak veya son 48 saate ait negatif test sonucu göstermek gerekiyor.
Fransa’da hükumet, 15 Eylül’e kadar bakıcı, sağlık personeli ve itfaiyeciler ile acil kurtarma alanında çalışan görevlilerin aşı olmasını zorunlu hale getirmeyi amaçlıyor, aksi takdirde meslekten men edilmeleri söz konusu olabilecek.
Hükumet yeni tedbirlerle ülkede delta varyantı nedeniyle yeniden hızla tırmanan günlük vaka sayılarının artışını frenlemeyi hedefliyor.
Fransa’da tedbirlerde sıkılaşmaya gidileceğinin duyurulması üzerine aşıya ilginin arttığı, Cuma günü itibarı ile halkın yüzde 58’inin en az bir doz aşı olduğu duyuruldu. 24 saatte tespit edilen yeni vaka sayısı da ülkede 21 bin 500 olarak açıklanmış, bu durum bütün Avrupa’da endişe yaratmıştı.
İTALYA’DA ‘ÖZGÜRLÜK’ VE ‘YIKILSIN DİKTATÖRLÜK’ SLOGANLARI
Komşu ülke İtalya da Fransa’yla eş zamanlı olarak Kovid-19 ‘Yeşil Geçiş Kartı’ protestolarına sahne oldu. Roma, Napoli, Turin, Verona ve Milano’da düzenlenen gösterilere binlerce kişi katıldı.
İtalya’da hükümet 6 Ağustos‘tan itibaren kapalı alanlarda zorunlu sağlık kimliği uygulamasına geçilmesi kararı aldı. Buna göre yüzme havuzlarına, gastoromi işletmelerine, spor salonlarına, müze, sinema, tiyatro ve oyun salonlarına giriş aşı, hastalık ve test durumunu belgeleyen ‘Yeşil Geçiş Kartı’ ile mümkün olacak.
Göstericiler arasında aşı olmak istemediği için mesleğini riske attığını söyleyen tıp doktorları ve hükümetin ‘Yeşil Geçiş Kartı’ kararını faşist diktatörlük kararlarına benzetenler de vardı.
Uygulamayı ihlal edenleri ağır cezalar bekliyor. Uygulamdaki zorunluluk açıklandığından bu yana İtalya’da aşı olmak için yapılan başvuruların yüzde 200 arttığı bildirildi.
AŞILAMAYA RAĞMEN VAKALAR NEDEN ARTIYOR?
Dünya genelinde yapılan yoğun aşılama programına rağmen koronavirüsün yol açtığı Kovid-19 vakaları yeniden hızlı bir artış eğilimine girmiş durumda.
Fransa ve İspanya başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB), Birleşik Krallık, ABD, Brezilya, Endonezya, Rusya ve Hindistan gibi birçok yerde vaka sayıları yeniden kış ve ilkbaharda kapanma dönemlerinin yaşandığı seviyelere yaklaştı.
Türkiye’de de benzer şekilde vakalar yeniden yükselişe geçti. Temmuz başında 4 bin 500’ün altına inen günlük vaka sayısı, 24 Temmuz’da neredeyse üçe katlanarak 12 bin 381’e ulaştı.
Dünya nüfusunun şu ana kadar yaklaşık yüzde 27’sine en az bir doz aşı yapıldı. Tam aşılanmış olanların oranı ise yüzde 13.4.
Peki, aşılamaya rağmen vaka sayıları neden artışta? Bilim insanlarına göre, bunun birkaç nedeni var. Bunların başında başta Delta olmak üzere daha hızlı yayılan ve daha bulaşıcı olan yeni varyantların ortaya çıkması geliyor.
Özellikle Delta varyantı daha kolay bulaşmasından dolayı vakaların da hızlı bir şekilde artmasına neden oluyor. İngiltere’de Delta varyantının Alfa’ya kıyasla yüzde 40 ile 70 oranında daha bulaşıcı olduğu tespit edildi.
Vakalardaki artışın arkasındaki bir başka neden de kış boyunca ve ilkbaharın bir bölümünde uygulanan kısıtlamaların da yazla birlikte kaldırılmaya başlanması.
Özellikle maske zorunluluğunun hafifletilmesi, sosyal mesafenin azaltılması, bir araya gelebilecek kişi sayısına ilişkin kısıtlamaların kaldırılması ve bazı yerlerde maç, konser gibi kalabalık etkinliklerin yeniden başlaması vaka sayılarının artmasına neden olan etkenler arasında gösteriliyor.
Bir başka etken de pandeminin başlangıcında kısıtlı olan test imkanlarının yaygınlaşması. Dolayısıyla daha fazla kişiye ve daha kolay bir şekilde test yapıldıkça, vakaları da tespit etmek kolaylaşıyor ve kesinleşmiş vakalara ulaşılması sayıları yukarı çekiyor.
Bilim insanları, bu noktadan sonra aşılanmayan ya da aşı dozlarını tamamlamayan kişilerin virüslerin aşılara direnç gösterebilecek şekilde mutasyona uğramaları ve aşıları da etkisiz kılan yeni varyantların ortaya çıkmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.
Hem kamu sağlığı yetkilileri hem de bilim insanları bu riskin önüne geçmek için sırası gelen herkesin her iki doz aşısını da olması çağrısı yapmaya devam ediyor.
AŞILAMA İŞE YARAMIYOR MU?
Gerek aşılanmış kişilerin hastalığı kapması ve hatta hastanede tedavi görmeleri gerekse de vaka sayılarındaki artış, özellikle aşı karşıtlarının yapılan dozların işe yaramadığı yönünde iddialar ortaya atmasına neden oldu.
Bilim insanları, vaka sayıları ve aşılananların da hastaneye kaldırılmalarına bakarak aşıların işe yaramadığını söylemenin doğru olmadığını belirtiyor.
Bilim insanları ayrıca, Kovid-19 da dahil hiçbir aşının yüzde 100 koruyucu olmadığını ancak şu ana kadar ortaya çıkan verilerin aşılama artıkça hastalığı ciddi atlatma ve ölüm riskinin ciddi oranda azaldığını gösterdiğini ifade ediyor.
TEDBİRLER NEDEN ESKİSİ GİBİ SERT DEĞİL?
Son dönemde aşılamanın yaygınlaşmasıyla birlikte dünyanın birçok ülkesinde, pandeminin ilk bir yılından farklı olarak vaka sayıları yerine, hastaneye yatış oranı ve ölüm istatistikleri karar alma süreçlerinde daha belirleyici bir hal almaya başladı.
Aşılama programlarının yaygın ve hızlı bir şekilde yapıldığı birçok ülkede, karar verme süreçlerinde artık vaka sayısından çok diğer göstergelere bakılmaya başlandı.
Bunun en önemli örneklerinden birisi İngiltere. Zira, bu ülkede vakaların hızla artışa geçtiği ve tam kapanmanın uygulandığı Ocak ayındaki seviyelerine ulaştığı bir dönemde, tam normalleşmeye geçilmesine karar verildi.
Bu kararın arkasında aşılamayla birlikte hastaneye yatış ve can kaybı verilerinin ‘kontrol altında tutulabilir’ düzeylerde olması önemli rol oynadı.
Türkiye’de vaka sayısı 10 bine dayandı: İsrail ‘kırmızı liste’ye aldı
Aşının da bitiremediği koronavirüs Avrupa’yı yine sokağa döktü yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder