2 Mart 2019 Cumartesi

Guantanamo usulü getirilen 11 kişiye dava

Başlarına çuval geçirilerek Afrin’den Türkiye’ye getirilen 11 kişiye dava açıldı. Yakınları ifadelerin işkenceyle zorla imzalatıldığını söyledi.

Afrin’den Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) 3 Eylül 2018 tarihinde kaçırıp 22 Eylül’de MİT’e teslim ettiği 11 sivil hakkında “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma, nitelikli kasten öldürme” suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Hatay 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

“BİLMEDİĞİMİZ DİLDE İFADE İMZALATILDI”

Sivillerin yakınları, Jandarmada alınan ifadelerin akrabalarına ait olmadığını, kollukta yapılan işkenceli sorgularla bilmedikleri dilde hazırlanan ifadelerin kendilerine aileleri tehdit edilerek zorla kabul ettirildiğini söyledi. Hatay İl Jandarma Komutanlığı’nda işkenceyle alınan ifadelerde, siviller Efrîn operasyonun 4’üncü gününde Raco beldesinin Ömer Uşağı köyü Dizor Tepe mevkiinde çıkan çatışmada öldürülen Piyade Üst teğmen Oğuz Kaan Usta ve Piyade Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı’nın öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

ASKERİN HAZIRLADIĞI İFADE AYNEN İDDİANAMEDE

Hataya getirilen Raşit Maho, Cengiz Mustafa, İdris Mustafa, Mesud Mecid Kilkavi, Firaz Kilkavi, Hüseyin Kilkavi, Ahmet Maho, İbiş Maho, Ramadan Hanif Maho, Muhammed Cafer ve Rezzan Behcet Ahmet adlı siviller, Hatay Jandarma İl Komutanlığı’nda işkence altında alınan ifadelerinde, “2014 yılında örgüte katıldıktan sonra ideolojik, siyasi ve silah eğitimi aldıkları, eğitimleri bittikten sonra, asayiş görevinde çalıştıkları, Zeytin dalı Harekatı başlayınca örgütün kendilerini Ömeruşağı köyüne 300 metre uzaklıktaki mezarlıkta görevlendirdiği, olay günü mezarlıkta silahlı bir şekilde görevli oldukları, Türk askerini görünce Kalaşnikof silahlarla Türk askerlerine ateş ettikleri, gece saatlerinde savaş uçaklarının bulundukları alanı bombalaması ile alanı terk edip köye sığındıkları” ifadesi matbu evrak olarak hepsine nokta virgül aynı yere konmak suretiyle imzalatılmış. Savcılığa çıkarılan sivilleri, savcı görmeden tutuklamaya sevk ederken mahkemeye çıkarılan sivillere mahkemede tek bir soru sormadan tutuklama kararı vermiş.

SANIKLARIN VE TANIĞIN İFADELERİ AYNI

İddianamede 11 sivilin üzerine tanık sıfatıyla ifade veren Ali Hüseyin adlı bir şahsın ifadeleriyle, sivillere imzalattırılan ifadelerin benzerliği dikkat çekti. İddianamede ifadesi alınan 11 sivilin her birinin diğerine üzerine verdiği ifade de yer alırken, tek tek verdikleri ifadeler de nokta, virgül aynı yere konmuş. Ayrıca iddianamede ölen askerlerin aileleri de şikayetçi sıfatıyla dosyada yer alıyor.

‘BİZİ ZORLA YPG’Lİ YAPTILAR’

“Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak ve kasten öldürme” suçlarından tutuklanıp Hatay T Tipi Kapalı Cezaevi’nde konulan 11 sivilden Mesud Mecid Kilkavi ve İbiş Maho’nun İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi heyetiyle cezaevinde yaptıkları görüşmede şunları söylemişti: “Biz YPG’li değiliz, siviliz. TSK ve ÖSO Efrîn’e girdikten sonra ÖSO tarafından gözaltına alındık. Bize, ‘YPG’li olduğumuz’ dayatıldı. 12 gün boyunca insan onurunu inciten her çeşit işkenceye maruz kaldık. Bize, ‘Siz YPG’li olduğunuzu kabul etmediğiniz takdirde ailelerinize de aynı işkenceleri yaşatırız. Kabul edin’ diye tehdit ettiler. Bu yüzden bu tehdidi kabul ettik. 12 gün sonra ÖSO tarafından Türkiye teslim edildik ve Hatay’a getirildik. Hatay Jandarma Komutanlığı’nda da işkence devam etti. Bize burada da işkence ettiler. Bizler kabul etmek zorunda kaldık. Çıkarıldığımız mahkemece tutuklandık. Getirildiğimiz cezaevinde de işkenceye maruz kaldık.”

DURUŞMA TARİHİ 25 MART

Hazırlanan iddianameyle kollukta hazırlanan fezlekenin aynı olduğu görülürken, iddia makamı 11 sivilden zorla alınan ifadeleri esas alarak “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak, kasten öldürme” suçlarından ayrı cezalandırılmalarını istedi. Hazırlanan iddianame Hatay 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Açılan davanın ilk duruşması ise, 25 Mart’ta görülecek.

15 Temmuz gecesi Bahçeli, “Ülkücü Hareket sokağa çıkmayacak” talimatı vermiş

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder