1 Mart 2019 Cuma

Modern köpeğin icadı

İnsanlık yüzyıllar boyunca çalıştırmak için, spor için, güvenlik ve dostluk için pek çok türde köpek yetiştirdi. Ancak Viktorya dönemi modern köpeğin icadında en önemli dönüm noktası. Bu dönemde köpek türleri farklılaştı ve standartlaştı.

Yeni yayımlanan bir kitap bu ilginç tarihin izini sürüyor. Michael Worboys’un Julie-Marie Strange ve Neil Pemberton’la birlikte yazdığı The Invention of Modern Dog: Breed and Blood in Victorian Britain (Modern Köpeğin İcadı: Viktorya İngiltere’sinde Cins ve Kan) İngilizlerin ne zaman, neden ve nasıl cins köpekleri yetiştirmeye başladıklarını anlatıyor.

Bu dönemden önce “cins köpek” bir çiftlik hayvanı olarak rastlanan bir tanımlama olsa da, biçim, büyüklük ve renk açısından özel üretim köpek şovlarının yapıldığı Viktorya İngiltere’sinde yaygınlaşmış. Yetiştiriciler tavuk ve at yetiştiricilerinden fikirler ödünç alarak köpek cinslerini çeşitlendirmiş ve standartlaştırmışlar.

Yeni köpek cinslerinin Viktorya dönemi özelliklerini taşıdığı belirtilen kitapta, bu türlerin zamanla dünyaya yayıldığı ve ticaretlerinin yapıldığı vurgulanıyor. Irk ve kan konusunda bilimsel çalışmalar için de önemli olan bu uygulamanın, İngiltere’nin küresel bir imparatorluk olmasında da katkısı olduğu düşünülüyor.

Johns Hopkins University Press tarafından yayımlanan kitap on dokuzuncu yüzyıl İngiltere’sindeki sosyal ilişkileri anlamak için de önemli bir kaynak.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder