29 Eylül 2019 Pazar

Mavi Marmara yaralıları için tazminat yolu açıldı: Muhatap Türkiye Hükümeti

Mavi Marmara olayında yaralananlarla ilgili Yargıtay önemli bir karar verdi. Mağdurların tazminat başvurusu yerel mahkemeler tarafından İsrail’le yapılan anlaşma gerekçe gösterilerek reddedilmişti. Yargıtay bu kararı bozdu ve muhatabın Türkiye Hükümeti olduğuna karar verdi.

BOLD-Gazze’ye insani yardım götürmek amacıyla İstanbul’dan hareket eden Mavi Marmara gemisi ve bir grup aktivist, Akdeniz’in uluslararası sularında 31 Mayıs günü İsrail askerinin müdahalesi ile karşılaşmıştı. Yaşanan baskında 10 kişi hayatını kaybetmiş ve çok sayıda insan yaralanmıştı. Olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödendi fakat yaralananlara herhangi bir tazminat ödenmedi. Olaydan yaralı kurutulanlar, tazminat talebiyle davacı oldu.

YARGITAY, YEREL MAHEKEMELERİN VERDİĞİ KARARI BOZDU

Mavi Marmara olayı mağdurlarının yerel mahkemelere başvurduğu tazminat davaları, saldırının uluslararası sularda meydana gelmesi ve mahkemenin başka bir devleti yargılama yetkisinin bulunmadığı gerekçeleriyle reddedildi. Kararın temyizi yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemelerin verdiği kararı bozdu. Kararın gerekçesinde İsrail’le 2016’da yapılan anlaşmanın 5. maddesine atıf yapılarak, “Herhangi bir Türk gerçek veya tüzel kişisi tarafından yapılacak başvurularda muhatap Türkiye hükümetidir” denildi.

Yargıtay’ın kararında, Türkiye ve İsrail hükümetleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda, “Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşması” isimli anlaşma imzalandığı, anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanunun ise 20 Ağustos 2016’da kabul edildiği, Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanan anlaşmanın 9 Eylül 2016’da yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.

Anayasa’nın “Milletlerarası Andlaşmaları Uygun Bulma” başlıklı 90. maddesi gereğince usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası anlaşmaların kanun hükmünde olduğu aktarılan kararda, anlaşma hükümlerinin derdest davalarda da uygulanabileceği belirtildi.

TÜRKİYE İLE İSRAİL ARASINDA YAPILAN ANLAŞMAYA ATIF YAPILDI

Ayrıca Yargıtay’ın verdiği kararda atıf yapılan 5. maddeye göre, “Herhangi bir Türk gerçek veya tüzel kişisi tarafından veya bu kişiler adına, İsrail hükümeti veya gerçek veya tüzel kişilerine karşı herhangi bir para talebi öne sürülmesi veya taleplerin sürdürülmesi halinde, İsrail hükümeti, onun adına hareket edenler ve/veya İsrail vatandaşlarının tüm kayıpları, masrafları, hasarları ve/veya harcamaları Türk hükümeti tarafından karşılanacaktır” hükmünün yer aldığı vurgulandı.

Yapılan anlaşma kapsamında yerel mahkemenin, İsrail devleti aleyhine yapılmış tazminat taleplerinde Türkiye Cumhuriyeti Maliye Hazinesinin davaya dahil edilmesi gerektiği ifade edilen kararda, İsrail ile Türkiye arasındaki anlaşmanın maddeleri değerlendirilerek oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği kaydedildi.

Yerel mahkemeler Mavi Marmara mağdurlarının açtığı davalarda İsrail ile yapılan anlaşmayı aleyhte yorumlayarak tazminat ödenmemesine hükmetmişti.

Mahkumların çizip mektupla gönderdiği karikatür kitabına cezaevi yasağı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder