25 Mart 2021 Perşembe

AB liderleri sanal zirvede buluşuyor: Gündemde Türkiye var

Sanal zirvede bir araya gelecek AB liderleri, Türkiye ile ilişkileri ele alacak. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve 2016 tarihli göç mutabakatının yenilenmesi de gündemde. Vize serbestisi konusunda bir adım atılması beklenmiyor.

BOLD – Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükumet başkanları zirvesi, son dönemde Kovid-19 vakalarının yeniden artış eğilimine girmesi nedeniyle video konferans yöntemiyle düzenlenecek.

İki gün sürecek zirve toplantısında koronavirüse karşı geliştirilen aşıların Avrupa’da yavaş ilerleyen dağıtımı, Türkiye ile ilişkiler ve Rusya konularını görüşecek.

BORRELL’İN RAPORU IŞIĞINDA DEĞERLENDİRMELER YAPILACAK

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Pazartesi günü açıkladığı rapor ışığında Türkiye ile pozitif gündemi ‘aşamalı, koşullu ve geri döndürülebilir’ olmak kaydıyla ilerletme arayışında olan AB liderlerinin, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve 2016 tarihli göç mutabakatının yenilenmesi görüşmelerini başlatmak üzere Avrupa Komisyonu’na yetki vermesi bekleniyor.

Vize serbestisi ve fasılların açılması konusunda ise herhangi bir adımın atılması öngörülmüyor.

Ancak AB’nin hem Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) kapatılma davası açılması hem de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararlarından duyduğu kaygıyı dile getirmesi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yeniden ‘tek taraflı adımlara ve provokasyona’ başvurması durumunda yaptırım kartını ekonomi ve turizmi de içine alarak genişletme uyarısında bulunacağı değerlendiriliyor.

AB, 10 Aralık’ta yapılan toplantıda, Doğu Akdeniz’den kaynaklanan gerilimin düşürülmesi ve yeniden diyalog ortamına dönülmesi amacıyla Yunanistan, Fransa ve Güney Kıbrıs’ın baskısına karşın Türkiye’ye ağır yaptırım uygulanmamış, tam tersine tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerini durdurması durumunda pozitif gündemi devreye sokabileceği mesajını vermişti.

Ayrıca Borrell’den Türkiye-AB ilişkilerinin gidişatına ilişkin bir rapor sunmasını istemişti.

Bugün yapılacak görüşmelerde Borrell’in Pazartesi günü Dış İlişkiler Konseyi toplantısında AB dışişleri bakanlarının dikkatine sunduğu rapor ve öneriler üzerinden bir tartışma yapılması ve alınan kararların duyurulması bekleniyor.

Türkiye’nin Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa araştırma gemilerini tartışmalı sulardan çekmesi, Türk-Yunan heyetlerinin İstanbul ve Atina’da iki tur görüşmeleri, Kıbrıs sorununun çözümü için Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Nisan sonunda toplantı yapılacak olması ve Ankara-Paris hattındaki yüksek gerilimin sönmesi gibi adımların AB kararlarına yansıyabileceği değerlendiriliyor.

BİDEN ZİRVEYE KATILACAK

Zirvenin ilk gününde ABD Başkanı Joe Biden da liderlere katılacak ve video konferans yöntemiyle konuşma yapacak.

Biden’ın transatlantik ilişkilerin geleceğine dair görüşlerini AB liderlerine anlatacağı belirtiliyor. Az sayıda AB ülkesi liderinin de söz alarak sınırlı bir süre içinde Biden’a fikirlerini aktaracağı ifade ediliyor. Biden’ın konuşmasında AB ile ilişkilerin yanı sıra Rusya’ya değinmesi bekleniyor.

AB liderlerinin toplantısında son dönemde en alt seviyeye inen AB-Rusya ilişkilerinin önemli yer tutacağı kaydediliyor.

AB Liderler Zirvesi’nin cuma günü yapılacak oturumunda ise ekonomi ve dijital dönüşüm konuları masada olacak.

YUNANİSTAN VE GÜNEY KIBRIS: TÜRKİYE’YE YAPTIRIM KARTI KORUNMALI

Yunanistan’ın Osmanlı’dan bağımsızlığının 200’üncü yılı kutlamalarında bir araya gelen Yunan ve Kıbrıslı Rum liderler AB liderlerine Ankara’ya yaptırım baskısının sürdürülmesini istedi.

Atina’da bir araya gelen iki lider, zirveden çıkacak kararın, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in hazırladığı raporun içeriğiyle uyumlu olması gerektiğini kaydetti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Borrell’in raporunu memnuniyetle karşıladık ve zirve sonuç bildirgesinin bu yönde çıkması gerektiğinin altını çizdik” dedi.

Blinken-Çavuşoğlu görüşmesi sonrası S-400 konusunda iki taraftan 2 farklı açıklama

AB liderleri sanal zirvede buluşuyor: Gündemde Türkiye var yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder