26 Mart 2021 Cuma

Çiftçilerin bankasını patronlara peşkeş çeken genel müdür: Hüseyin Aydın kimdir?

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 10 yıldır sürdürdüğü görevinden ayrıldı. 7 yerden aldığı maaşla gündeme gelen Aydın, vergi cenneti Virgin Adaları’nda kurulan bir şirkete verdiği 1.6 milyar dolar kredi ve Saray’a yakın iş adamlarına verdiği paralarla hatırlanıyor.

BOLD – Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, görevinden ayrıldı. Sağlık sorunlarını gerekçe olarak sunup istifa eden Aydın, çiftçiler yerine patronlara verdiği kredilerle gündeme geldi.

MESLEĞE ZİRAAT BANKASI’NDA BAŞLADI

Hüseyin Aydın, 1959 yılında Artvin’in Borçka ilçesinde doğdu. Lisans eğitimini Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ekonomi Fakültesi’nde tamamlayan Hüseyin Aydın, meslek hayatına ise Ziraat Bankası’nda Müfettiş Yardımcısı olarak başladı. Meslek hayatına ilk olarak Ziraat Bankası’nda müfettiş yardımcısı olarak başlayan Aydın, daire başkanlığı, Duisburg/Almanya Temsilciliği ve Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

10 YILDIR ZİRAAT’İN BAŞINDA

2005 yılında Halkbank Genel Müdürlüğüne getirilen Aydın, 2011 yılına kadar bu görevde kaldıktan sonra 15 Temmuz 2011’de Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne atandı. Aydın 2010 yılından bu yana Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı, 2017 yılından bu yana Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Yönetim Kurulu Üyeliği ve 8 Mart 2019 tarihinden itibaren de Turkcell Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürüyordu.

7 YERDEN MAAŞ ALDI

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın’ın son Sayıştay raporunda Ziraat Bankası Genel Müdürü olarak aldığı maaşı açıkladı. Aydın’ın sadece Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi olarak 40 bin euro gelir elde ettiği iddia edildi. Aydın, aynı zamanda Ziraat Katılım Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Spor Kulübü Başkanı olarak da görev yapıyor. Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi olan Aydın, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi görevini de sürdürüyor. HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, ocak ayında Hüseyin Aydın’ın Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi olarak aylık 40 bin euro gelir elde ettiği iddiasını Meclis’e taşıdı.

YANDAŞ GAZETELERİ FONLADI

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun adeta simgesi hâline gelen Halkbank’tan hükumete yakın gazetelere aktarılan kaynaklarla ilgili yeni bilgi ve belgeler ortaya çıktı. Halkbank’ın, Süleyman Aslan’dan önceki genel müdürü Hüseyin Aydın’ın da, Star Gazetesine 1.1 milyon liralık promosyon desteği verdiği ortaya çıktı. Söz konusu destek, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporlarında da yer aldı. Raporda, Star Medya Yayıncılık’a aktarılan 1 milyon 129 bin liralık kaynağın, gazetenin 100 temel eser promosyonunda kullanıldığı da vurgulandı.

SABAH’IN SATIŞ PARASI ZİRAAT’TEN

Çalık Grubu’na ait Sabah ve atv’nin satın alınması için oluşturulan 630 milyon dolarlık havuzun, 200 milyon dolarlık kısmının Türkiye Ziraat Bankası’ndan karşılandığı ortaya çıktı. Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’in, kredinin kullandırılmasında büyük çaba sarf ettiği ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile kredi konusunda birçok görüşme yaptığı belirlendi. Hatta görüşmelerin birisinde, Aydın’ın, 200 milyon dolarlık kredi için Mehmet Cengiz’e, “Hallederiz Mehmet Abi” diyerek cevap vermesi dikkat çekti.

HALKBANK’TAN DA SABAH İÇİN KREDİ VERDİ

Sabah Grubu, kamu bankalarının kredisi ile Çalık Grubu’na satıldı. Grubu, TMSF’den 1.1 milyar dolara satın alan Çalık Grubu, Halk Bankası ve Vakıfbank’tan 375’er milyon dolar olmak üzere toplam 750 milyon dolar kredi kullanmıştı. Aynı dönemde, Halk Bankası Genel Müdürü olarak Hüseyin Aydın kredinin altına imza attı.

DEMİRÖREN GRUBU’NA 675 MİLYON DOLAR KREDİ SAĞLADI

Türkiye tarihinin en büyük medya sahipliği değişimini ifade eden Doğan Medya Grubu’nun iktidara yakın Demirören Grubu’na satışı için Ziraat Bankası 675 milyon dolar kredi sağladı. Kredi 2 yıl geri ödemesiz, 10 yıl vadeyle sağlandığı öğrenildi. Faizin de düşük olduğunu öğrenildi.

VİRGİN ADALARI’NA 1.6 MİLYAR DOLAR KREDİ

Sayıştay, Ziraat Bankası’nın 2014 yılında Virgin Adaları’nda kurulan bir şirkete 1 milyar 636 milyon 770 bin dolar kredi verdiğini ancak krediyi tahsil edemediğini rapor etti. Ziraat Bankası, o krediyi Turkcell’in çoğunluk hisselerinin Türkiye’de kalması için Çukurova Holding’e ödediklerini ve krediyi tahsil ettiklerini açıkladı. Turkcell yönetimi de kamuya ait olan Ziraat Bankasının Karamehmet’in Virgin Adaları’ndaki şirketine verdiği 1.6 milyar dolarlık krediyle ilgilerinin olmadığını duyurdu. Ekonomi yazarı Erdal Sağlam da Mehmet Emin Karamemhmet’in 1,6 milyar dolarlık borcunun devlet tarafından ödendiğini ileri sürdü.

Lüks aracında uyuşturucu kullanan AKP’li Haşhaşi: Kürşat Ayvatoğlu

Çiftçilerin bankasını patronlara peşkeş çeken genel müdür: Hüseyin Aydın kimdir? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder