25 Mart 2021 Perşembe

Savcılar Yeni Şafak’ın manşetini milat sayar mı?

Yeni Şafak’ın ‘faiz operasyonu’ manşetinin atıldığı gün ‘birileri’ 420 milyon dolar satın aldı. Manşetin gecesinde Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı. Dolar 7,21 liradan 8,38 liraya yükseldi.

BOLD ANALİZ – Geçmişte Bank Asya’ya para yatırmak Türkiye’de Hizmet Hareketi’ne karşı yürütülen cadı avının delili olarak kabul ediliyor. Savcılar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) Bank Asya’ya el koyduğu tarihe kadar para yatıran vatandaşlara ‘terör örgütü üyeliğinden’ soruşturma açıyor. Yine bankanın TMSF’ye devredildiği tarihten sonra parasını çekenlere de ‘örgüt talimatıyla hareket ettiği’ gerekçesiyle iddianame hazırlanıyor.

BİR DE TANIK İFADESİ GELİRSE

Savcıların ‘para yatırdı-para çekti’ iddiasıyla polisin gözaltına aldığı cemaat mensupları jet hızıyla Sulh Ceza Hakimliklerince tutuklanıyor. Devletin kontrolündeki Bank Asya’ya para yatırdığı için ‘suçlu’ sayılan bebekli anneler, hastalar, yaşlılar, cezaevlerine gönderiliyor. Bank Asya delilli iddianameler Ağır Ceza Mahkemelerince kabul edilip, yıllarca süren duruşmalar başlıyor. Duruşmalar boyunca dosyaya sohbetlere katıldığı, fakir öğrencilere burs verdiğine dair tanık ifadesi de gelirse savcılar, ‘İşte bir örgüt mensubunu daha yakaladım” edasıyla mahkeme heyetine ‘basın cezayı’ bakışı atıyor.

ŞABLON DAVALAR ŞABLON KARARLAR

15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası Türkiye’deki Adliye Binalarında yaşanan hukuk dağıtma şekli aynen böyle ilerliyor. Şablon davalar, şablon iddianameler, şablon kararlar. Dosyanın durumuna göre Bank Asya deliliyle alt sınır 2 yıl 1 ay ceza alan da var 7 yıl 6 ay ceza alanda. Bank Asya’ya para yatırmanın tek başına delil olamayacağına dair Yargıtay içtihatları olsa da yeni iddianameler yeni tutuklamalar devam ediyor.

19 MART 2021 TARİHLİ YENİ ŞAFAK DELİL OLACAK MI?

Binlerce vatandaşını bankaya para yatırdı diye hapse atan devletin savcıları, yıllar sonra 19 Mart 2021 tarihini de milat kabul edecek mi? Peki o tarihlerde neler oldu? 18 Mart 2021 Perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faizi yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltti. Ertesi gün AKP’ye yakın gazete Yeni Şafak ‘Bu operasyonu kim adına çektiniz’ manşeti attı. Manşetin atıldığı gece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzalı kararla Naci Ağbal görevden alındı. Yerine Yeni Şafak yazarı Şahap Kavcıoğlu Merkez Bankası başkanlığına getirildi. Manşetin atıldığı gün dolar 7,21 lira seviyesindeyken ‘MB başkanının görevden alınacağından önceden haberdar oldukları iddia edilen birileri’ 420 milyon dolar topladı. Ucuzdan toplanan dolarları pahalıdan satan bu kişilerin Borsa İstanbul tarafında neler yaptığı henüz bilinmiyor.

MUHALEFET UCUZA DOLAR ALAN ‘BİRİLERİNİN’ PEŞİNDE

Muhalefet partileri ve ekonomistler Merkez Bankası’nın ucuza satılan 130 milyar dolarından sonra 19 Mart 2021 tarihinde piyasadan ucuza toplanan 420 milyon doların kimler tarafından alındığının açığa çıkarılmasını istiyor. Devir değiştiğinde savcılar ve hakimler nasıl adalet dağıtırlar bilinmez ama ‘hukuk neyi emrediyorsa’ onu uygulamaları yeterli olacak. Uzmanlar 2001 krizi döneminde Merkez Bankası Başkanı olan Gazi Erçel’in ekonomik kriz patlamadan önce Türk Lirası’ndaki 52 milyar liralık hesabını dolara çevirdiğini ve ceza aldığını hatırlatıyor. Yargılanan Erçel’e görevi kötüye kullanmaktan 11 ay ceza verilmişti.

Cemaat mensuplarına yapılan cadı avının 18 Mart-19 Mart 2021 tarihinin aktörlerine yaşatılmaması sadece hukuk içinde hareket edilmesi bu satırların yazarının bir temennisi olarak kayıtlara geçmiş olsun.

Savcılar Yeni Şafak’ın manşetini milat sayar mı? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder