25 Mart 2021 Perşembe

Türkiye F-35 programına dönmek için ABD’de bir lobici daha kiraladı

Türkiye, F-35 savaş uçaklarını üreten Lockheed Martin firmasında daha önce yönetici pozisyonunda olan bir ismi F-35 programına dönmek ve bu uçaklardan satın almak için lobici olarak kiraladı. Ankara daha önce de aynı konu için Arnold & Porter lobicilik şirketi ile anlaşmıştı.

BOLD – Türkiye, F-35 savaş uçaklarını üreten Lockheed Martin firmasında daha önce yönetici pozisyonunda olan Stephen Williams’ı F-35 programına dönmek ve bu uçaklardan satın almak için lobici olarak kiraladı.

Stephen Williams, daha önce Lockheed Martin şirketinde Avrupa bölgesi yöneticisi olarak görev yapmıştı. Daha sonra ‘Pentagon Stratejileri’ adlı bir lobicilik şirketi kuran Martin, yabancı ülkeler adına lobicilik faaliyetinde bulunanların kayıt yaptırmasını zorunlu kılan ‘Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası’ (FARA) kapsamında Türkiye adına faaliyet yürüteceğini Amerikan Adalet Bakanlığı’na bildirdi.

Amerikan Adalet Bakanlığına yapılan başvuruda Williams kurduğu şirketin Türkiye Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) yüzde 100 iştiraki olan SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri şirketi adına lobicilik yapacağını kaydetti.

TÜRKİYE DAHA ÖNCE DE ARNOLD&PORTER İLE ANLAŞMIŞTI

Türkiye daha önce de F-35 programında kalmak için Washington’un en prestijli hukuk firmalarından biri olan Arnold & Porter’la 6 aylığına 750 bin dolara anlaşmıştı

Türk tarafı ABD’li firmaya 6 ay sürecek danışmanlık ve lobi hizmeti karşılığında 750 bin dolar ödeyecek.

TÜRKİYE, PROJEDEN ÇIKARILMIŞTI

Türk hükümetinin Rusya’dan 2019 yılı Temmuz ayında S-400 füze savunma sistemi alması sonrası ABD Türkiye’yi ve Türk şirketlerini F-35 projesinden çıkartmıştı.

Ayrıca, Türk pilotların ve teknik personelin ABD’deki eğitimleri durdurulmuş, Türkiye tarafından yaklaşık 1.2 milyar dolar ödenmiş 8 adet F-35 uçağının teslimatını da durdurmuştu. Daha sonra bu uçaklar ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na aktarılmıştı.

Pentagon, F-35 programından çıkarılması sonucu Türk şirketlerinin yaklaşık 9 milyar dolarlık iş kaybına uğrayacağını açıklamıştı.

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı füze sistemi dolayısıyla yine Washington, 2020 yılı Aralık ayında da ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığına (SSB) yaptırım uygulama kararı almıştı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi “sözde müttefik” olarak tanımlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ankara’ya daha fazla yaptırımın gerekli olup olmayacağını gözden geçireceklerini söylemişti.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasını “tek taraflı ve hukuksuz” olarak nitelemiş ve ülkenin haklarının korunması konusunda her türlü adımın atılacağını belirtmişti.

Türkiye, ABD’nin başını çektiği 9 ülkeyle birlikte F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (Joint Strike Fighter – JSF) projesinin ana ortaklarından birisi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, program kapsamında 30 adet uçağın siparişini vermişti. Bu sayının 120’ye kadar yükseltilmesi planlanıyordu.

Türkiye F-35 programına dönmek için ABD’de lobi şirketi tuttu

Türkiye F-35 programına dönmek için ABD’de bir lobici daha kiraladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder