24 Mart 2021 Çarşamba

Blinken-Çavuşoğlu görüşmesi sonrası S-400 konusunda iki taraftan 2 farklı açıklama

Yeni ABD yönetimi ile Ankara arasında ilk yüz yüze temas Brüksel’de NATO dışişleri bakanları toplantısı sırasında gerçekleşti. Dışişleri bakanlarının görüşmesi sonrası yapılan açıklamalarda iki ülke arasındaki en büyük kriz konusunda farklılıkların giderilemediği görüldü.

BOLD – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Anthony Blinken ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “S-400’ü satın aldığımızı, işin bittiğini söyledik” dedi. ABD tarafından yapılan açıklamada ise Blinken’ın Türkiye’yi Rus S-400 savunma sistemlerini muhafaza etmemeye çağırdığı belirtildi.

Çavuşoğlu, Blinken ile Brüksel’deki NATO karargâhında bir araya geldi. İki bakan, Blinken’ın göreve gelmesinin ardından ilk kez yüz yüze görüştü.

Mevlüt Çavuşoğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Blinken ile yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. PKK’nın son zamanlarda artan saldırılarını da hatırlattık. Suriye konusunu insani boyutlarıyla da ele aldık… ABD Dışişleri Bakanı’yla Türkiye ya da ABD’de daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık.” dedi.

“S-400 SİSTEMLERİNİ MUHAFAZA ETMEME ÇAĞRISI YAPILDI”

Türkiye ile ABD arasında son yılların en büyük sorunu haline gelen Ankara’nın Rusya’dan gelişmiş S-400 hava savunma sistemleri alımı da görüşmede gündeme geldi.

Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 krizine ilişkin, “S-400 meselesinin Türkiye için bittiğini bir kez daha söyledik. Bundan sonraki süreçte başta ABD olmak üzere, ihtiyaçlarımızı karşılamak için müttefiklerimizle işbirliği içinde olacağımızı söyledik.” dedi.

Görüşmeye ilişkin ABD tarafından resmi açıklama Sözcü Ned Price’dan geldi.

Açıklamada, Blinken ile Çavuşoğlu’nun ABD ile Türkiye arasındaki güvenlik işbirliğinin önemini tartıştıkları, Suriye ve Afganistan’daki ortak çıkarların masaya yatırıldığı belirtildi.

Açıklamaya göre Blinken, Türkiye ile Yunanistan arasında süren istikşafi görüşmelere destek verdiklerini söyledi ve Ankara’ya S-400 füzelerini muhafaza etmeme çağrısı yaptı. Blinken ayrıca Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine yönelik kaygılarını aktardı.

Blinken görüşmede demokratik kurumların ve insan haklarına saygının da önemini vurguladı.

“ABD’NİN TUTUMUNDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK”

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, S-400 konusunda ABD’nin tutumunda bir değişiklik olmadığını söylemişti.

Satterfield, “Ocak ayı sonunda yürürlüğe giren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, CAATSA yaptırımlarının kaldırılması için Türkiye’nin S-400’e sahip olmamasını şart koşuyor. Bu yeni ve daha katı bir yasal zorunluluk, fakat bu bir ABD yasası” demişti.

Türkiye, Ekim ayında S-400 füzelerini denedi ama aktive etmedi.

ABD, Aralık ayında Türkiye’ye Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle CAATSA kapsamında uygulanacak yaptırımları açıklamış, Savunma Sanayii Başkanlığı ve kurumun yetkilileri yaptırım listesine alınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Mevlüt Çavuşoğlu’na demokrasi ve insan haklarının önemini hatırlattı

Blinken-Çavuşoğlu görüşmesi sonrası S-400 konusunda iki taraftan 2 farklı açıklama yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder