25 Mart 2021 Perşembe

Anayasa Mahkemesi HDP’lileri haklı buldu: Tutuklama hukuka aykırı

Anayasa Mahkemesi, HDP İstanbul il eş başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin 2016’da gözaltına alınmaları ve tutuklanmalarının hak ihlali olduğuna karar vererek 40 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kararda, OHAL gerekçesiyle yapılan soruşturmalarda suç işlendiğine dair belirti olmadan yapılan tutuklamaların hukuka uygun olmadığı belirtildi.

BOLD – HDP’nin kapatma davası ile Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi davalarında karar verecek olan Anayasa Mahkemesi, 2016’da HDP İstanbul il teşkilatına yönelik operasyonda yapılan gözaltı ve tutuklamaların hak ihlali olduğuna hükmetti.

HDP İstanbul il eş başkanları ile il yönetim kurulu üyelerinin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yakalama, gözaltına alma ve tutuklama süreçleriyle ilgili yaptığı bireysel başvuruya ilişkin gerekçeli karar bugünkü Resmi Gazetede yayınlandı.

AYM, başvurucular Mehmet Tayyip Arslan, Muhittin Arslanboğa, Ramazan Çetinçakmak, Süleyman Başer, Süleyman Özcan, Feremez Erkan, Ayşe Karadağ ve Aysel Güzel’e, tutuklamanın hukuki olmaması, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle ayrı ayrı 40 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Karar, bir üyenin itirazına karşılık oy çokluğuyla alındı.

KABUL EDİLEMEZ

Başvurucuların diğer iddialarının ‘kabul edilemez olduğuna’, Kasım Oba, Ali İpekli ve Doğan Erbaş yönünden de tutuklamanın hukuki olması nedeniyle ‘kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edilmediğine’ hükmeden AYM kararında, OHAL gerekçesiyle temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanabilmesi için delil bulunması gerektiğine dikkat çekti. Kararda, “OHAL döneminde temel hak ve özgürlüklerin durdurulmasını ve sınırlandırılmasını düzenleyen Anayasanın 15’nci maddesi suç işlendiğine dair belirtilerin varlığı ortaya konulmadan gerçekleştirilen tutuklamaları meşru kılmadığına, suç işlendiğine dair belirti olduğu ortaya konulmadan tutuklama tedbirinin uygulanmasının durumun gerektirdiği ölçüde bir müdahale olmadığına karar vermiştir” denildi.

12 Aralık 2016’da gözaltına alınan ve daha sonra da tutuklanan HDP İstanbul Eş başkanları Doğan Erbaş ve Aysel Güzel ile İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeleri Ali İpekli, Ayşe Karadağ, Feremez Erkan, Mehmet Tayyip Arslan, Muhittin Arslanboğa, Ramazan Çetinçakmak, Süleyman Başer, Süleyman Özcan ve Kasım Oba, yaşadıkları hak ihlali nedeniyle 22 Temmuz 2017’de AYM’ye başvuruda bulunmuşlardı.

Cumartesi Anneleri ‘ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak’tan hakim karşısında

Anayasa Mahkemesi HDP’lileri haklı buldu: Tutuklama hukuka aykırı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder