23 Mart 2021 Salı

İsrail son iki yılda dördüncü kez sandık başında

İsrail’de seçmenler, iki yıl içinde dördüncü kez yapılan erken seçimlerde oy kullanmaya başladı. Son üç seçimde Benyamin Netanyahu ile Benny Gantz arasında oluşan denge değişti. Muhalefetin eski bir numarası Benny Gantz, gözden düştü. Ülkede Netanyahu liderliğinde sağcı hükumet ihtimali belirdi.

BOLD – İsrail’de 6,3 milyondan fazla seçmen, 37 partinin yarıştığı seçimde, 120 sandalyeli meclise girecek milletvekillerini belirlemek için sandık başına gitti.

Koronavirüs salgını nedeniyle ek önlemlerin alındığı seçimde, yerel saatle 07.00’de başlayan oy verme işlemi 22.00’e kadar devam edecek. Kesin olmayan sonuçların yarın açıklanması beklenen seçimde, Kovid-19 salgının sandığa katılım oranını etkileyip etkilemeyeceği merak ediliyor.

NETANYAHU ÖNDE GÖRÜNÜYOR

Hakkındaki yolsuzluk davası devam eden Başbakan Benyamin Netanyahu, siyasi geleceği açısından büyük önem taşıyan seçimi kazanarak koltuğunu korumayı hedefliyor.

İsrail basınına yansıyan kamuoyu yoklamalarına göre, seçim barajının yüzde 3,25 olduğu ülkede 13 partinin 120 sandalyeli meclise gireceği tahmin ediliyor.

Netanyahu’nun partisi Likud’un en az 30 milletvekili çıkararak seçimi önde tamamlayacağı, rakibi Yair Lapid liderliğindeki Gelecek Var Partisinin 18 milletvekiliyle ikinci olacağı belirtiliyor.

NETANYAHU’SUZ KOALİSYON HÜKUMETİ ZOR

İsrail Başbakanı ve Likud Partisi lideri Benyamin Netanyahu

Kamuoyu yoklamalarında, hiçbir partinin tek başına iktidara gelmek için gerekli 61 sandalyeye ulaşamayacağı dolayısıyla da İsrail’i yeni bir koalisyon hükümetinin beklediği ifade ediliyor.

Netanyahu’ya destek vermesi beklenen sağ partilerin 60 milletvekili çıkararak koalisyon hükümetini kurmak için gerekli sayının 1 sandalye uzağında kalabileceği dile getiriliyor.

Netanyahu’ya muhalif isimlerin koalisyon hükümeti kurmasının ise neredeyse imkansız olduğu dile getiriliyor.

Zira muhalif isimlerin kuracağı koalisyon hükümetinde kimin başbakan olacağı ve İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partilerin oluşturduğu Ortak Arap Listesi Bloku gibi çözülmesi zor gözüken sorunlar bulunuyor.

İsrail Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid

Meclise girmesine kesin gözüyle bakılan Yeni Umut Partisi lideri Gideon Saar ve Yamina Partisi lideri Naftali Bennett’in, Yair Lapid’in başbakanlığına sıcak bakmadığı biliniyor.

Saar ve Bennett, Lapid’in başbakanlığını kabul etse bile bu koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için Ortak Arap Listesi Bloku’nun desteği gerekiyor.

Aşırı sağ görüşleriyle öne çıkan Saar ve Bennett’in Ortak Arap Listesi Bloku’nun destekleyeceği bir koalisyonda yer almayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

BENNY GANTZ GÖZDEN DÜŞTÜ

Muhalefetin eski bir numarası Mavi-Beyaz ittifakı lideri Benny Gantz ise geçen yıl Başbakan Benyamin Netanyahu ile yaptığı başarısız koalisyon anlaşması ve güç paylaşımı sonrası gözden düştü.

2019 yılı Nisan ayında 3 partinin oluşturduğu Mavi-Beyaz ittifakı geçen yıl Mart ayı sonunda dağıldı.

İSRAİL NEDEN SON 2 YILDA 4 SEÇİME GİTTİ?

İsrail’de seçimler her 4 yılda bir yapılıyor ve ülkede seçim barajı yüzde 3.25.

Seçim barajı düşük olduğu için çok sayıda siyasi parti İsrail Meclisi Knesset’e girebiliyor. Bugün yapılan seçimlere de 37 parti katılıyor ve 13 partinin meclise girmesi bekleniyor.

1996-1999 yılları arasında da Başbakanlık yapan Netanyahu, ülke siyasetine son yıllarda ipotek koydu. 2009 yılından beri Başbakan olan Netanyahu yolsuzluk skandalları ile sarsılmasına rağmen hiçbir siyasi parti Likud Partisi liderini devirmekte başarılı olamadı.

NETANYAHU – GANTZ KISIR DÖNGÜSÜ

İsrail Savunma Bakanı ve Mavi-Beyaz İttifakı Lideri Benny Gantz

2019 yılı Nisan ayında eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz liderliğinde ortaya çıkan Mavi-Beyaz İttifakı, Netanyahu’yu devirme iddiasıyla ortaya çıktı.

9 Nisan 2019’da yapılan seçimde kıl payı farkla Netanyahu’nun partisi Likud’un ardından ikinci oldu. Her 2 parti de 35’er milletvekili çıkardı. Netanyahu, koalisyon hükumetini kurmakta başarılı olamadı. Cumhurbaşkanının Benny Gantz’ı hükumeti kurmakla görevlendirmesini siyasi oyunlarla engelleyen Netanyahu, meclisi fesh ettirdi ve ülkeyi bir kez daha seçime götürdü.

17 Eylül 2019’da yapılan seçimlerde bu kez Benny Gantz, kıl payı farkla Benyamin Netanyahu’nun önünde seçimi önde tamamladı. Mavi-Beyaz İttifakı 33, Likud 32 milletvekili kazandı. Seçim sonrası milli birlik hükumeti kurulması gündeme geldi ancak gösterilen bütün gayretlere rağmen hükumet kurulamadı ve İsrail bir yıl içinde 3. kez seçime gitme kararı aldı.

2 Mart 2020’de yapılan seçimleri bu kez de Netanyahu önde tamamladı. Likud 36, Mavi-Beyaz İttifakı 36 milletvekili kazandı. Seçim sonrası Benny Gantz’ın Meclis Başkanlığını istemesi ve Netanyahu ile koalisyon görüşmelerine devam etmesi üzerine Netanyahu’yu devirmek üzere yola çıkan Mavi-Beyaz İttifakı dağıldı.

Netanyahu ve Benny Gantz, belirli sürelerle başbakanlık konusunda anlaştı. Netanyahu Başbakan, Gantz Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanlığı görevlerini üstlendi. 2021 yılı Ekim ayında Benny Gantz, başbakanlığı devralacaktı ancak koalisyon hükumeti Aralık ayında yaşanan bütçe anlaşmazlığı sonrası dağıldı.

Ülke 2 yıl içinde 4. kez seçime gitme kararı aldı. Netanyahu’ya karşı kurduğu ittifak dağılan ve Netanyahu ile birlikte hükumet kuran muhalefetin bir numarası Benny Gantz, gözden düştü. Netanyahu’ya karşı muhalefette Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid ön plana çıktı.

Netanyahu ile Benny Gantz arasında son 3 seçimdir oluşan kısır döngü kırıldı. Ancak yine de yolsuzluk davaları ile mücadele eden Netanyahu’yu devirecek siyasi bir oluşum ortaya çıkmadı ve Netanyahu’suz bir koalisyon hükumeti de ülkede zor gözüküyor.

Bu siyasi çıkmazı aşamazsa İsrail’in yakın geleceğinde yeni bir seçime gitmesi uzak bir ihtimal değil.

Biden yönetimi ile birlikte NATO da Türkiye’ye karşı sesini yükseltiyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder