23 Mart 2021 Salı

Türkiye’deki MHP kadrolaşması Almanların dikkatini çekti

Alman Hükumeti, bir soru önergesine verdiği cevapta Türkiye’de Cumhur İttifakı’ndan  kazançlı çıkan MHP’nin siyasi taleplerinin  AKP  tarafından yerine getirildiğini belirterek devlet içindeki Ülkücü kadrolaşmalara dikkat çekti.

BOLD – Almanya’da muhalefetteki Sol Parti’nin Federal Hükümet’e yönelttiği MHP ve ülkücüler ile ilgili bir soru önergesine verilen cevapta, MHP’nin AKP hükümeti üzerindeki etkisi ilk kez çok açık ve net biçimde dile getirildi.

Sol Parti, Merkel hükümetine, Türkiye’deki hükümet ittifakı içinde MHP’nin rolü konusunda ne bilgisi olduğunu ve MHP’nin etkisinin ittifak süresince değişip değişmediğini sordu. Hükümet ise cevabında şöyle dedi: “Federal Hükümet, MHP’nin siyasi taleplerinin Türk hükümet üyeleri arasında karşılık bulduğunu ve bu taleplerin düzenli biçimde yasalara girdiğini gözlemlemektedir. İlaveten Federal Hükümet, son yıllarda MHP çevresinden kişilerin devlet yapılarındaki oranının da fark edilir biçimde arttığına dair bilgi sahibidir.”

“AKP’NİN YURTDIŞI KOLU UID İLE HİÇBİR RESMİ İLİŞKİ KURULMADI”

Sol Parti’nin Federal Hükümet’e yönelttiği soru önergesinde Alman hükümeti ve üyelerinin AKP’nin yurt dışı kolu olarak nitelenen Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) ile son beş yılda resmi bir bağ kurup kurmadığı sorusu da yöneltiliyor. Alman hükümeti de son beş yıldır hiçbir resmi ilişki kurulmadığı cevabını veriyor.

Önergede UID içinde Ülkücü hareketin etkisi ve kaç yöneticisinin hareketin mensubu olduğu ve geçmişte de o çevrelerde yer aldığı soruluyor. Alman hükumeti bu sorulara, devletin selametini tehlikeye atacağı ve bu bilgileri açıklaması halinde başka ülkelerle ilişkilerinin kalıcı biçimde zarar göreceği ve dış politikada zarara neden olabileceği ihtimali gerekçesiyle cevap veremeyeceğini belirtiyor.

ALMANYA’DA ÜLKÜCÜ DERNEKLER MERCEK ALTINDA

Fransa’da Ülkücü hareketin faaliyetlerinin yasaklanması sonrasında Almanya’da da Ülkücülere dair bir yasak gündeme gelmiş, yıllardır bunu talep eden Sol Parti ile Yeşiller’in başını çektiği inisiyatif, konuyu önergelerle Federal Meclis’e taşımıştı.

Federal Meclis’te yapılan hararetli bir tartışmadan sonra hükümet ortakları Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetten Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller ortak bir önergede uzlaşmış, Sol Parti de önergeyi desteklemişti. “Milliyetçiliğe ve ırkçılığa karşı dur – Ülkücü hareketin etkisini geri püskürt” başlıklı önerge ile Ülkücülere bağlı derneklerin yasaklanmasının gözden geçirilmesi, Ülkücülerin hedefleri ve propagandaları konusunda kamuoyunun daha fazla bilgilendirilmesi, internette ajitasyonları ile mücadele edilmesi ve Ülkücülerin tehdit ettiği kişilerle dayanışma gibi talepler yer alıyor.

Avrupa kaygılı: Türkiye’yi AB istikametinden çıkaran adımlar atılıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder