24 Mart 2021 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Mevlüt Çavuşoğlu’na demokrasi ve insan haklarının önemini hatırlattı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Brüksel’deki NATO karargahında bir araya geldi. ABD’de Başkan Joe Biden’ın göreve gelmesinden beri iki ülke arasında ilk kez yüz yüze bir görüşme gerçekleşti.

BOLD – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de devam eden NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ikinci gününde ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile yüzyüze görüştü. ABD tarafı görüşmeye ilişkin açıklamada demokrasi ve insan hakları vurgusu yaptı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, ilk yüz yüze görüşmelerinde iki bakan ittifak ilişkisinin önemini vurgulandı.

Blinken, Türkiye’nin Afganistan barış sürecini desteklemek için İstanbul’da toplantı düzenlemeyi teklif etmesi nedeniyle Çavuşoğlu’na teşekkür etti.

Görüşmede Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz konularında etraflıca görüş alışverişi yapıldı. Çavuşoğlu, Türkiye’nin ABD’den terör örgütleri ile ilgili taleplerini tekrarladı.

Çavuşoğlu ve Blinken, S-400 savunma sistemi konusunu da ele aldı.

ABD TARAFINDAN DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI VURGUSU

Görüşmenin ardından yapılan açıklamalarda ABD tarafı “terörle mücadele, Yunanistan ve insan hakları” vurgusu yaparken, Türkiye tarafından “Afganistan, Libya, PKK, S400 ve Doğu Akdeniz” vurguları geldi.

Blinken, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Mevlüt Çavuşoğlu ile bugün Brüksel’de görüştüm. NATO müttefikimiz Türkiye ile terörle mücadele konusunda iş birliğinin devam etmesini dört gözle bekliyorum, Yunanistan ile keşif amaçlı görüşmelere desteğimizi dile getirdim ve demokrasi ve insan haklarının önemini vurguladım” dedi.

Türk Dışişleri’nden yapılan açıklamada da görüşmede ABD tarafının Afganistan toplantısına ev sahipliği yapacağı için Türkiye’ye teşekkür ettiği,; Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz hakkında etraflı görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi. Türk tarafı terörle mücadele bağlamında ABD’den taleplerini tekrarladı.

NATO İKİNCİ GÜNÜNDE RUSYA’YI GÖRÜŞECEK

NATO dışişleri bakanları

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Rusya konusunun görüşüleceği ikinci gün oturumu, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO karargahında başladı.

Bakanların bugünkü toplantısına, Finlandiya ve İsveç’in dışişleri bakanları ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de katılıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Toplantının açılışında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Hepimiz, Rusya karşısında aynı sınamalarla karşı karşıyayız” dedi.

NATO’nun da AB’nin de bu sınamalara karşılık vermek için yeterli araca sahip olmadığını vurgulayan Stoltenberg, “Birlikte olursak birbirimizi tamamlayabiliriz.” ifadesini kullandı.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell de NATO karargahına girişinde yaptığı açıklamada, Rusya tehdidi karşısında AB’nin birliğinin, NATO’daki ortaklarla AB sınırlarının ötesine geçmesi gerektiğini söyledi.

Rusya’nın Avrupa’nın değerlerinden uzaklaşıp gittikçe otoriter bir hal aldığını belirten Borrell, Avrupa’nın bu duruma tepki göstermesi gerektiğini ve gösterdiğini kaydetti.

Borrell, aynı zamanda Rusya ile iletişim kanallarını açık tutmak istediklerini belirterek, “Rusya tehlikeli bir komşu ama ortak çıkarımız olan İran nükleer anlaşması veya iklim değişikliği gibi konuları onlarla paylaşmamız gerekli. Bunların ötesinde uluslararası hukuku ihlal ettiğinde Rusya’yı frenlememiz ve geri itmemiz şart.” değerlendirmesinde bulundu.

Ermeni Soykırımı: Erdoğan için asıl büyük zorluk ABD’den gelecek

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Mevlüt Çavuşoğlu’na demokrasi ve insan haklarının önemini hatırlattı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder