26 Mart 2021 Cuma

Sabit kur fısıltısı yetti: Halk bir günde 4,6 milyar dolar bozdurdu

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gece yarısı kararlarının ardından yayılan ‘sabit kura geçilecek’ fısıltısı vatandaşı korkuttu. Zarar etmek istemeyenler bir günde 4,6 milyar dolar bozdurdu.

BOLD ÖZEL – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ucuzdan satılan 128 milyar dolarını yerine koymak için vatandaşın dolar satmasını bekleyen AKP hükumeti, korku silahını kullandı. Erdoğan’ın ‘dolar bozdurun’ çağrıları karşılık bulmayınca piyasaya ‘sabit kur getirilecek’ bilgisi yayıldı.

ADIM ADIM FISILTI OPERASYONU

Piyasalardaki operasyon adım adım ilerledi. İlk olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 19 Mart’ı 20 Mart’a bağlayan gece TCMB yönetiminde şok bir değişiklik yaptı. 4 ay önce atadığı Naci Ağbal’ı görevden alarak yerine Şahap Kavcıoğlu’nu getirdi. Piyasalar kapalıyken yapılan bu hamleyle beraber siyasiler, bankacılar, borsa uzmanları arasında “22 Mart Pazartesi dalgalı kur rejiminden vazgeçilecek. Sabit kur rejimine geçilecek” fısıltısı dolaşıma sokuldu.

DOLAR 7,40’DA SABİTLENECEK KORKUSU

Doların 7,40 TL’de sabitleneceğinden endişe eden vatandaşlar yıllardır satmadıkları doları bozdurmak için 22 Mart 2021 Pazartesi bankalara ve döviz bürolarına koştu. Kur 8 TL’yi geçince son 2 yıldır döviz biriktiren vatandaş 4.6 milyar dolarlık döviz mevduatı bozdurdu. Salı ve Çarşamba günleri de vatandaşlar dolar satmaya devam etti ve bozdurulan dolar miktarı 7,5 milyar dolara ulaştı. AKP hükumetinin yıllardır beklediği vatandaşın dolar satma işlemi bir fısıltıyla bir günde yaşandı. Fısıltı operasyonunun başarıyla tamamlandığını duyurmak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Yiğit Bulut’a düştü. Bulut, Türk bayrağının önündeki televizyon yayınlarında vatandaşların dolar sattığını açıkladı.

ERDOĞAN’IN ÇAĞRILARI KARŞILIK BULMAMIŞTI

Analistlerin ‘ters dolarizasyon’ ismi verdikleri vatandaşın dolar bozdurma işlemi bir türlü gerçekleşmiyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrıları 5 yıldır karşılıksız kalıyor vatandaş sürekli dolar alıyordu. Fısıltı operasyonun ardından bir ilk gerçekleşti ve ‘Ayşe teyze’ yastık altındaki ve bankadaki doların bozdurdu. Vatandaşların ve şirketlerin bankalardaki döviz miktarı 236 milyar dolardan 232 milyar dolara geriledi.

Vatandaş dolarını satmıyor

 

 

Sabit kur fısıltısı yetti: Halk bir günde 4,6 milyar dolar bozdurdu yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder